Понедељак, 30. Новембар 2015.

Зелено срце за планету

Јуче је у Неготину под покровитељством Општине Неготин, у организацији Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ одржан еколошки час на отвореном.

  

Неготин је био део Глобалног климатског марша, организованог на шест континената у исто време, у недељу у 13 часова, у циљу слања поруке светским лидерима, дан пре одржавања 21. конференције о климатским променама у Паризу. Програм  „Зелено волим те зелено“ почео је презентацијом  о климатским променама и значају употребе енергије из обновљивих извора коју је одржао Зоран Радојчић, професор географије у промотивној сали Неготинске библиотеке. После тог, тзв. "зеленог часа", сви присутни су били послужени зеленим чајем. 

  

У Музичком павиљону у 13 часова одржан је програм „Зелено волим те зелено“ са обиљем еколошких порука, музике и песама. У програму су учествовали ученици Основне школе „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице, Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Неготинске гимназије. 

  

После програма сви присутни су на платоу у центру града послали поруку у облику зеленог срца. Порука „Зелено волим те зелено“ је истога часа послата у свет.  Деца и одрасли су показали да је потребно више пажње и енергије уложити у очување животне средине и чисте енергије.

Акција је завршена шетњом, симболичним маршом кроз центар града.

  

Подршку програму пружили су Планинарско друштво „Буково“, Дом културе „Стеван Мокрањац“ и Служба за заштиту животне средине Општине Неготин.