Субота, 20. Септембар 2014.

Завршени 49. Мокрањчеви дани

У Неготину су 19. септембра, концертом Хора Радио-телевизије Србије свечано затворени 49. Мокрањчеви дани”. Фестивал, који је свечано затворио председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић, протекао је у знаку обележавања једног века од смрти српског великана композитора Стевана Стојановића Мокрањца.


Професионални Хор РТС-а, који је у овој фестивалској сезони у Мокрањчевом Неготину, претходно приредио и концерт духовне музике, вођен изузетном енергијом Бојана Суђића, диригента светског реномеа, извео је на самој завршници 49. Мокрањчевих дана осам Руковети, по којима се Мокрањац уводи у ранг композитора јединственог сензибилитета, до сада непоновљивог на простору Србије, али и у земљама које традиционално негују хорску музику.

По завршеном концерту ХОР-а РТС који је публика два пута враћала на бис и који јој је са маестром Бојаном Суђићем на крају подарио Мокрањчеву Шесту руковет, завршну реч, у смирај фестивалске сезоне, дала је проф.др Бранка Радовић, селектор Мокрањчевих дана, уз осврт на садржаје који су по оцени критике и публике испунили очекивања.

" Није било отказивања, није било неспоразума, а било је невоља и поплаве и страха од бујица и изолације. А ми смо истрајавали и свирали и певали и говорили и сликали. Били су са нама многи добри људи, а многи нису били. Они који нису могу само да жале што се нису укључили у ентузијазам и самопрегор људи из Дома културе, из Општине Неготин, из Музичке школе, из Мокрањчеве куће. Разумели су нас из бројних организација и винарија из кућа сасвим друге делатности.У име тога, вредни су сви напори око Мокрањчевих дана који идуће године пуне свој 50 рођендан. Нећу обећавати ништа, али пуни оптимизма који смо добили од верне неготинске публике и коју смо сусрели на сваком кораку у овоме граду, остајемо да пасионирано радимо на још бољем, већем и садржајнијем новом фестивалу" - рекла је у завршној речи професор др Бранка Радовић, селектор Фестивала.

 

"У овом свечаном тренутку, када се спушта фестивалска застава 49. Мокрањчевих дана, захваљујем свима који су били са нама и подржали наш Фестивал. Општина Неготин ће бити ослонац и 50. јубиларним Мокрањчевим данима, идуће године. Ми ћемо и тада, поносни на дело нашег славног суграђанина, бити добри домаћини", рекао је затварајући Фестивал у Неготину, председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић.

Током осам дана трајања, Фестивал Мокрањчеви дани, понудио је пресек Мокрањчевог стваралаштва, уз осврт на живот славног Неготинца, који је својим делима оставио дубок траг у српској култури и учинио је препознатљивом у свету. Оцена је овогодишње музичке сезоне која је, мимо поплава у време трајања Фестивала, окупила солидан број посетилаца, љубитеља Мокрањчеве и уметничке музике, уопште. Програм је ове године био конципиран у духу Мокрањчевог стваралаштва, учешћем институција којима је, гледано кроз историјску призму, Мокрањац поставио темеље.

Реч је о Првом београдском певачком друштву, које је основао Мокрањац, био његов хоровођа и диригент и за које је написао нека од својих најзначајнијих музичких дела. Учешће Музичке школе „Мокрањац“ на овогодишњем Фестивалу је такође значајно јер је реч о  првој српској музичкој  школи,  коју је Мокрањац основао у Београду и која представља део историјског трага и заоставштину култури Србије. Такође, представа "Рођендан господина Нушића", рађена по тексту Душана Ковачевића, а у извођењу београдског Звездара театра,  уденута је смислено у програмске садржаје Фестивала. Наиме, Бранислав Нушић, највећи српски комедиограф и савременик Стевана Мокрањца, један је од најзначајних људи са којима је композитор друговао,  а у његовој близини,  одласком у Скопље, окончао свој животни и радни век, 1914. године. Музика Мокрањца је ове године била најзаступљенија на Мокрањчевим данима и у програмима десет хорова, колико их је певало на Фестивалу.

  

Пријатељима Фестивала, покровитељима, појединцима и установама који су помогли одржавање манифестације, као и медијским партнерима, на завршној вечери су додељене Плакете и Почаснице 49. Фестивала Мокрањчеви дани.


Генерални покровитељи, Општина Неготин и Министарство културе и информисања Републике Србије, за организацију и програмске садржаје 49. Мокрањчевих дана обезбедили су 6 милиона динара.