Четвртак, 20. Јун 2019.

Завршени 47. Крајински обичаји

Дводневна смотра изворног народног стваралаштва коју, у спомен чувене битке у Штубику и Малајници,  уз подршку локалне самоуправе, организују Дом културе „Стеван Мокрањац“, ОШ „Хајдук Вељко“, КУД „Прераст и МЗ Штубик завршена је синоћ проглашењем најбољих.

  

Делегације Општине Неготин, коју су чинили Младен Бошковић и Иван Вељковић, помоћници председника, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Историјског архива Неготин, ОО СУБНОР Неготин, ОО Резервних старешина Неготин, Борачке организације из Штубика, месних заједница Штубик и Малајница, КУД „Прераст“ и ОШ „Хајдук Вељко“ положиле су цвеће на споменик палим ратницима.

  

Током преподнева  своје програме приказале су дечије изворне групе из Кобишнице, Бучја, Оснића и Подгорца код Тимока.  Изворна дечја група КУД-а „Воја Чурић“ из Кобишнице проглашена је за свеукупног победника. 

  

У такмичењу  у брзом упредању вуне прво место освојила је Иванка Лазаревић из Оснића, друго Јела Дуцић из Штубика а треће Изворинка Војиновић из Бучја. Најбољи у припремању качамака били су Нинослав Младеновић из Оснића и Тања Трандафировић из Кобишнице. У пастирским надметањима за  најбољег у потезању пастирског штапа проглашен је Горан Маринковић из Штубика. Друго место припало је Ивану Вујићу из Штубика а треће Саши Илићу из Бучја. У скоку у даљ најбољи је био Неша Костандиновић из Бучја. Следе Душан Ивановић из Оснића и Александар Костандиновић из Бучја. У дисциплини бацање камена с рамена, прво место освојио је Дејан Гроздановић из Штубика, друго Ива Вујић из Штубика и треће Саша Илић из Бучја. У надвлачењу конопца најбоље се показала екипа Штубика затим Оснића и Бучја.

  

У вечерњим часовима на великој сцени у Штубику своје програме представиле су изворне групе из Штубика, Халова, Градскова, Бучја, Оснића, Подгорца, Тополнице и Кобишнице. Уревијалном делу програма наступио је старији ансамбл КУД-а „Среван Мокрањац“ из Неготина и ансамбл  „Просвета“ из Брегова у Бугарској.  За свеукупног победника проглашен је КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице. За најлепшу чобаницу изабрана је Софија Ђурић из Штубика, за прву пратиљу Тамара Фуцић из Кобишнице а за другу пратиљу Дијана Благојевић из Подгорца.

  

47. Крајинске обичаје затворила је Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу честитајући награђенима  и захваливши се свим учесницима на залагању у чувању  народних обичаја.

„Током дводневне светковине у Штубику  показали сте колико волите свој завичај, своју земљу, кроз програме и такмичења у којима сте учествовали. Захваљујем нашим домаћинима и неготинском Дому културе, који организујући Крајинске обичаје пуних 47 година, чувају од заборава јунаштво наших предака који су учествовали у чувеној бици на Штубику и Малајници.  Изворно народно стваралаштво у свој својој лепоти заблистало је и ове године у Штубику.“