Четвртак, 09. Новембар 2023.

ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА КРОВА НА ЗГРАДИ НЕГОТИНСКОГ ДОМА КУЛТУРЕ

Санација хидроизолације дела кровног покривача на згради Дома културе „Стеван Мокрањац“ чиме је отклоњен проблем прокишњавања уочених на плафону и зидовима сале Дома културе, и економског дела изнад службеног улаза, завршена је на време и пре кишног периода. Пројекат је реализован захваљујући подршци кабинета министра без портфеља задуженог за равномерни регионални развој Републике Србије и Општине Неготин. Приликом данашњег обиласка ове институције културе, Владимир Величковић, председник Општине Неготин, уверио се у квалитет обављених радова.
 
 
 
„Сваке године смо улагали и отклањали проблеме у институцијама културе које се баве савременим стваралаштвом и заштитом културног наслеђа на територији општине Неготин. Налазимо се на делу крова Дома културе на коме је било потребно санирати хидроизолацију равног дела, у површини око 600 квадрата, да би се спречило пропадање зграде. Вредност радова је износила 3,7 милиона динара, са заједничким учешћем општине и министарства Едина Ђерлека коме се захваљујем на разумевању и подршци. Поред овог посла који је завршен, у понедељак се отвара и тендер за реконструкцију кровног покривача прес центра у комплексу Мокрањчеве куће, зграде која припада Дому културе. Вредност радова, који ће се финансирати из општинског буџета, износиће 1.850.000 динара. Са овим инвестицијама решили смо најпроблематичније ствари везане за Дом културе. Очекује нас и наставак реконструкције светларника, чији смо један део завршили и видећемо да фазно наставимо радове. Трудимо се да све оно што су реалне потребе, имајући у виду да је Неготин град културе, разумемо и реализујемо.“, рекао је председник Величковић и захвaлио и Министарству културе на континуираној подршци свих неготинских институција културе.
 
 
 
Вредност радова на санацији хидроизолације дела кровног покривача на згради Дома културе износила је 3.716.084,00 динара. Учешће кабинета министра без портфеља за равномерни регионални развој Едина Ђерлека износи 2.477.389 динара, а локалне самоуправе 1.238.695 динара.
„Овим послом који је завршен уочи првих киша, ми смо завршили грађевинску сезону. Овај кров је само један део кровне конструкције која је захтевала побољшање у виду хидроизолације . Пре тридесетак година када је ова зграда пуштена у функцију и постала центар културних дешавања у Неготину, наравно да је била у пуној снази,у међувремену је још једном рађено на парцијалном решавању баш овог простора. Не треба доводити у везу неке друге делове конструкције. Ми смо санирали процурења и оно што се одражавало на квалитета борављења у нашој великој сали, с обзиром да су процурења била евидентна и на бочним зидовима као и на самом плафону.“ истакла је Јованка Стефановић Станојевић, директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“ и додала да су обезбеђени бољи услове за пријем публике која редовно прати културна дешавања.
 
 
 
Буџет Општине Неготин за развој културе у 2023. години износи 141.892.000 динара, док је за функционисање Дома културе „Стеван Мокрањац“ опредељено је 46 милиона динара.