Понедељак, 15. Април 2019.

Викенд у знаку “Сусрета села”

Током викенда на 46. “Сусретима села”, манифестацији изворног народног стваралаштва, током три узастопне вечери, наступило је шест културно-уметничких друштава.

  

У петак, 12. априла, Шаркамен је угостио гостујући КУД “Чучук Стана” из Сикола. Сусретима села у Шаркамену присуствовали су мр Милан Уруковић, председник СО Неготин, Богдан Гугић, заменик председника СО Неготин, Татјана Панић, Далибор Машић и Драган Радосављевић, чланови Општинског већа, Јованка Стефановић-Станојевић, в.д. директора Дома културе „ С. Мокрањац“, представници институција и предузећа, удружења и велики број мештана. Чланови тог друштва представили су се програмом којим су подсетили на дане колективне бербе винограда и обичаје који су је пратили. Домаћини из Шаркамена КУД “Врело”, припремили су програм “Један дан код Иванове чесме”, којим је такође указано на бројна веровања и предања, сачувана у селима неготинске општине, захваљујући делом и манифестацији “Сусрети села“.

  

У суботу, 13. априла у Јабуковцу је настављено надметање у игри, песми и музици. Програму су присуствовале  Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, Неда Јанковић помоћник председника, Татјана Панић, члан Општинског већа за културу и  Јованка Стефановић-Станојевић, в.д. директора Дома културе „С. Мокрањац“. На сцени јабуковачког Дома културе наступили су прво гости из Кобишнице, КУД “ Воја Чурић” изневши програм “Свадба-трећи дан”. Домаћини из Јабуковца, КУД “Флоричика”, приказали су програм „Седељка“ „Ла Шазаторје“, враћајући публици сећања на време када су мештани села дуге ноћи прекраћивали живописним седељкама.

  

У недељу 14. априла у Чубри су се састала културно-уметничка друштва: “Живорад Петровић – Дудић” из Јасенице и “Младост” из Чубре. У првом програму, Јасеничани су поновили “Приче из воденице”, док су домаћини  на сцени изнели народни обичај „Братска деоба“, ослоњен на изреку „На млађима свет остаје“. Манифестацији су присуствовали Неда Јанковић, помоћник председника, Татјана Панић и Драган Радосављевић, чланови Општинског већа, Јованка Стефановић-Станојевић, в.д. директора Дома културе „ С. Мокрањац“ Ненад Војиновић, директор Историјског архива Неготин, Милорад Грбовић, директор неготинске библиотеке, Далибор Рађеловић, в.д. директор ЈКП „Бадњево“ и бројни мештани.

  

Манифестација “Сусрети села” се завршава наредног викенда. У недељу, 21. априла у Кобишници ће се састати КУД “Врело” из Шаркамена и КУД „Воја Чурић“ из села домаћина, а у понедељак, 22. априла у Штубику, КУД “Флоричика” из Јабуковца и КУД “Прераст”. Тиме ће бити завршена овогодишња смотра “Сусрети села” у којој је  учешће узело седам месних заједница и исто толико културно-уметничких друштава.

  

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва коју пуних 46 година организује Дом културе “Стеван Мокрањац” уз покровитељство Општине Неготин, у сарадњи са месним заједницама и културно-уметрничким друштвима, биће званично завршена проглашењем победника и доделом заслужених награда учесницима. Биће то 10. маја на Градском тргу у Неготину у оквиру „Мајских свечаности“ поводом Дана Општине.