Среда, 07. Новембар 2012.

Ветропарк на Попадији

3944_1.jpg

Аурелио Таварес, директор португалске компаније „Ват Португал“ и Божидар Скарамуца,  директор  фирме “Ват енергија“ ДОО из Новог Сада са сарадницима обавестили мр Милана Уруковића, председника општине Неготин о току припрема за изградњу ветропарка на Попадији. Реч је вертопарку са 18 ветрогенератора укупне снаге 45 МW вредном 65 милиона евра.

Како је истакао Божидар Скарамуца, директор „Ватенергије“ДОО, званичног инвеститора ветропарка на Попадији, ускоро се, у оквиру сложене процедуре прибављања дозвола за изградњу овог енергетског објекта, очекује усвајање Плана детаљне регулације, прибављање енергетске и локацијске дозволе. Очекује се такође и скора изградња далековода који ће лоакцију Никине воде-Попадија-Плавна на којој ће се градити ветропарк, повезати са ХЕ „Ђердап 2“. Уколико се сва потребна документација обезбеди у оптималном року, изградња ветропарка на Попадији би, по проценама инвеститора могла почети и наредне године.

Мр Милан Уруковић, председник општине Неготин обећао је инвеститору сву потребну логистичку помоћ и подршку како би изградња ветропарка почела што пре.

Иначе, уговором између инвеститора и општине Неготин предвиђена је накнада од 1,5 посто од остварене производње струје или износ који одређује надлежни републички орган, уколико је повољнији. На тај начин је општина Неготин, уз сагласност инвеститора, обезбедила много повољније услове накнаде у односу на остале општине у којима се граде ветропаркови.  Такође, инвеститор је преузео обавезу да на пословима вредним  око 65 милиона евра, ангажује локалне грађевинске фирме и радну снагу.

3944_2.jpg

По речима Божидара Скарамуце, на локацији Никине воде-Попадија биће изграђено 18 ветрогенератора укупне снаге 45 мегавата. У претходном периоду извршена су мерења, која показују да су природни услови, правац и брзина ветра,  изузетно добри за изградњу ветропарка. У раду састанка са председником општине учествовао је и Аурелио Таварес, председник и власник компаније „Ват Португал“, пионира у изградњи ветропаркова.