Среда, 09. Мај 2018.

Увођење јединственог информационог система локалних пореских администрација

Представницима 31 локалне самоуправе, на састанку који је организовала Канцеларија за информационе технологије и еУправу, уз подршку Владе Републике Србије, Амбасаде Швајцарске и Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији, презентовано је софтверско решење компатибилно са јединственим информационим системом локалних пореских администрација. Општину Неготин на овом састанку представљала је Мерлина Селенић, заменица председника општине Неготин.

 

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, Михаило Јовановић изјавио је да након измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији, локалне самоуправе имају рок до 31. децембра 2018. године, да уведу јединствен информациони систем за плаћање пореза, што значи да ће сви порези за грађане до краја године бити обједињени и налазиће се на једном порталу. Јучерашњим састанком почело је формирање јединственог информационог система локалних пореских администрација 

“Тај систем треба да донесе значајна олакшања, пре свега, нашим грађанима. Идеја је да грађани на један клик преко једног портала имају увид у стање свих својих пореских обавеза на територији читаве Србије, али и да други државни регистри и органи могу да користе ове информације из овог регистра. Грађани ће уношењем свог јединственог матичног броја моћи да виде све своје пореске обавезе на територији читаве Србије.”, објаснио је Јовановић.

Држава ће помоћи општинама и градовима у увођењу овог система, а средства за ту намену донираће Швајцарска.

Директор Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли, рекла је да та земља жели да помогне увођење транспарентног система опорезивања имовине у Србији и нагласила да је управљање порезом веома важно за општине и градове, а посебно за грађане и приватни сектор. Она је подсетила и на то да ће Швајцарска у оквиру стратегије за сарадњу са Србијом до 2021. године определити 95 милиона евра за развојну помоћ нашој земљи. 

На састанку је најављено и увођење Е-катастра, путем којег ће грађани уместо са пет или шест корака моћи код нотара да овере свој уговор о купопродаји и заврше електронски све око књижења и пореских обавеза на једном месту.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.