Среда, 27. Април 2016.

Уведено ванредно стање на територији МЗ Штубик

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Неготин на трећој редовној седници због загађења изворишта и насталих проблема са водоснабдевањем, донео је Одлуку о увођењу ванредне ситуације на територији месне заједнице Штубик.

Штаб за ванредне сутуације донео и је наредбе за предузимање одговарајућих мера за отклањање последица загађења и оспособљавање изворишта и водоводне мреже за нормално водоснабдевања мештана Штубика пијаћом водом.

На данашњој седници представници ЈКП „Бадњево“, Службе за заштиту животне средине,  епидемиолог ЗЗЈЗ „Тимок“ из Зајечара, санитарни и ветеринарски инспектор упознали су присутне са предузетим мерама.

Слободан Станковић из ЈКП „Бадњево“, истакао је да је одмах по сазнању да је дошло до акцидента на изворишту у договору са председником савета месне заједнице Штубик водовод затворен.  О свему је одмах обавештен Завод за јавно здравље који је у среду узео узорке са три точећа места који је након тога дао програм мера за решевање проблема.

„По препоруци Штаба  за ванредне ситуације обишли смо сва изворишта, пошто их има више и  утврдили да је на спорном изворишту дошло до продора неиндентификоване материје. Дат је налог да се спорно извориште искључи и то је одмах и учињено. Препорука Завода после првих прелиминарних резултата била је  да се изврши чишћење и хиперхлорисање резервоара. Јуче је извршено чишћење резервоара и хлорисање, ноћас је систем пуњен, а рано јутрос је почело са испирањем мреже. Вода у систему контролишу стручњаци Завода, а по свим домаћинствима су отворене славине. Представници месне заједнице и ЗЗЈЗ обилазе терен и од њих ће зависити даље мере, али ће највероватније у току дана бити техничка вода у мрежи. Данас ће бити узета и нова три узорка са три точећа места као и са спорног изворишта и ЗЗЈЗ ће дати препоруке које мере треба предузети у наредном периоду.“ – рекао је Слободан Станковић из ЈКП „Бадњево“  

Становништво ће се до даљњег снабдевати пијаћом водом из цистерни ЈКП „Бадњево“, док ће локална самоуправа и Црвени крст обезбедити флаширану воду, канистере и бидоне  за основну школу.

Др Драгиша Митић, епидемиолог ЗЗЈЗ „Тимок“ из Зајечара обавестио је чланове Штаба за ванредне ситуације да су у Здравственом центру у Неготину регистроване три малолетне особе са мучнинама и повраћањем, али је он у разговору са мештанима Штубика евидентирао 16 особа и истакао потребу за спровођењем епидемиолошке анкете на територији месне заједнице Штубик.

Штаб је на трећој редовној седници донео наредбу да се набави и монтира хлоринатор за пречишћавање воде, да ЈКП „Бадњево“ изврши уклањање доконтаминираног земљишта, а Завод за јавно здравље препоручи мере за санацију и дезинфекцију земљишта. 


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.