Петак, 02. Март 2018.

УВЕДЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

На предлог Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, председник општине Неготин донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији општине Неготин. Штаб за ванредне ситуације донео и Закључак о формирању стручно оперативног тима, као и наредбе о додатном ангажовању механизације у брдско-планинском делу општине и извожењу снега из пет градских улица и централне зоне града.

 

„Након јучерашњих падавина, које су још више отежале тренутно стање на трећој ванредној седници Штаба за ванредне ситуације на предлог свих чланова штаба донео сам Одлуку о увођењу ванредне ситуације на територији целе општине Неготин, с тим што ће појачано деловање бити у брдско-планинском делу, где је стање најалармантније и где још увек има великих наноса и сметова. Било је предлога да се уведе ванредна ситуација само у том брдско-планинском делу општине, али смо ипак због најава да ће врло брзо доћи и до отопљења снежног покривача, што може да изазове проблеме са поплавама на бујичним водотоцима, који могу да изазову проблем у низијском делу ипак прогласили ванредну ситуацију на целој територји општине.” – изјавио је Владимир Величковић, председник општине Неготин и командант Штаба за ванредне ситуације након седнице.   

Након доношења Одлуке о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Неготин, Штаб за ванредне ситуације донео је и Закључак о формирању стручно-оперативног тима за заштиту и спасавање од снега и снежних наноса за територију општине, који ће имати пет чланова и задатак праћења рада екипа за чишћење снега и наноса и последица отапања снега.

 

На трећој ванредној седници Штаба за ванредне ситуације донета је и Наредба о додатном ангажовању механизације за чишћење снега и снежних наноса у брдско планинском делу територије општине Неготин, као и Наредба о ангажовању механизације ЈКП “Бадњево” на чишћењу и извожењу снега улице Кнеза Михаила, улице Војводе Мишића, улице ЈНА, Обилићеве улице и улице Станка Пауновића, као и са централног градског трга, како би се олакшало кретање возила и смањила количина воде приликом најављеног отапања снега. Приликом реализације ове наредбе, у циљу регулисања саобраћаја, биће ангажована и саобраћајна полиција.   

Са Штаба је упућен апел грађанима да уклоне возила из ових улица како би механизација ЈКП “Бадњево” могла лакше да уклони нагомилани снег.

Председник општине Неготин је такође поручио грађанима помогну чишћењем снега испред својих кућа и зграда, што је и законска обавеза, а на тај начин се благовремено и припреме за отапање снега.  Уједно је позвао власнике објеката, кућа и локала да због опасности од падања леденица и снега, провере и очисте исте са кровова.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.