Уторак, 20. Децембар 2016.

Усвојена Одлука о буџету Општине Неготин за 2017. годину

Одборници Скупштине општине Неготин, на данас одржаној тридесетој седници локалног парламента, усвојили су Одлуку о буџету општине Неготин са кадровским планом за 2017. годину.

 

Најважнију одлуку за функционисање локалне самоуправе, образложила је Валентина Ђуричић, шеф Одељења за буџет, финансије и ЛПА. Одлуком о буџету за 2017. годину укупни расходи и издаци и приходи и примања по свим изворима финансирања износе 1 480 405 000 динара. Пројекција укупних прихода и примања као и укупних расхода и издатака предложена је до висине од 1 187 597 000 динара, а пројекција сопствених и других прихода и расхода буџетских корисника износи 292 808 000 динара.


Више средстава у 2017. години биће одвојено за развој пољопривреде и спортску инфраструктуру, док ће за капиталне инвестиције из области комуналне инфраструктуре која подразумева изградњу канализационе мреже, водоснабдевање, изградњу и реконструкцију локалних путева, тргова, улица и објеката чији је корисник општина Неготин, бити издвојено 291 750 000 динара.

Саставни део Одлуке о буџету је и Кадровски план Општине Неготин за 2017. годину, који су локалне самоуправе у обавези да усвоје у складу са Законом о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе.   

 

На данашњој седници усвојена је и Одлука о локалним комуналним таксама на територији општине Неготин. У односу на претходну годину дошло је до измене у тарифном броју 1, који сада предвиђа да се обвезнику који на територији општине Неготин обавља делатност у више пословних објеката, комунална такса за истицање фирме на пословном простору утврђује и наплаћује за сваки објекат у коме обавља делатност и на коме истиче фирму и то за један објекат пун износ комуналне таксе, а за сваки наредни до пет пословних објеката плаћа комуналну таксу у висини 50% од прописане таксе, док за сваки наредни, преко пет пословних објеката, плаћа комуналну таксу у висини 20% од прописане таксе. До промене је дошло и у тарифном броју 4, где су сада предвиђене и таксе за зимске баште у периоду од 1. новембра до краја фебруара, као и за држање средстава за игру, у тарифном броју 5, где ће се у 2017. години локална комунална такса наплаћивати у износу од 10 динара по апарату уместо 55 динара по апарату, колико је било до сада.  

 

Скупштина је након краћег образложења Славице Вујаковић из Центра за социјални рад усвојила и  Одлуку о усвајању Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих, интерно расељених лица и повратника по реадмисији и тражиоца азила и миграната у потреби без утврђеног статуса у општини Неготин од 2017-2021. године.

 

На дневном реду данашње седнице била је и Одлука о изменама и допунама одлуке о условима и начину снабдевања топлотном енергијом, с обзиром да у досадашњој Одлуци нису били предвиђени услови за искључење појединачног корисника. Одборници Скупштине општине Неготин већином гласова усвојили су ову одлуку, као и Решења о давању сагласности на програм пословања са финансијским планом Јавног предузећа за комуналне делатности „Бадњево“ Неготин и Туристичке организације општине Неготин за 2017. годину.

 

На тридесетој седници локалног парламента усвојено је и Решење о давању сагласности на одлуку о промени претежне делатности јавног предузећа за грађевинско земљиште општине Неготин у циљу усклађивања оснивачког акта овог предузећа са Законом о јавним предузећима код АПР.

 

Како је најавио председник СО Неготин, др мед Љубисав Божиловић, до краја календарске године биће одржана још једна седница Скупштине општине.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.