Петак, 26. Децембар 2014.

Усвојена Одлука o буџету Општине Неготин за 2015. годину


Одборници Скупштине општине Неготин, на данас одржаној десетој седници локалног парламента, након једночасовне дискусије усвојили су Одлуку о буџету општине Неготин за 2015. годину. У предлогу Одлуке, приходи и буџетска примања, износе једну милијарду 69 милиона 216 хиљада, што је за близу 30 милиона динара више у односу на овогодишњи буџет.

Укупни расходи и издаци планирани су у износу од једне милијарде 36 милиона 216 хиљада динара. Планиран је суфицит од 33 милиона динара, а кориговани буџетски суфицит биће нешто већи од 70 милиона динара. Готово једна трећина буџета намењена је за инвестиције и развој општине. Од наредне године, у циљу реформе управљања јавним финансијама буџет Републике Србије и буџети локалних самоуправа биће исказани на програмски начин, који треба да допринесе већој ефикасности и одговорности у трошењу јавних средстава, а са друге стране омогући већу јавност у коришћењу средстава.

 

На данашњој седници усвојена је и Одлука о локалним комуналним таксама на територији општине Неготин. У односу на претходну годину дошло до промене у висина локалних такси за истицање фирме на пословном простору, држање моторних, друмских и прикључних возила, осим пољопривредних возила и машина и коришћење простора на јавним површинама или испред пословних просторија у пословне сврхе. Одлуком се у тарифном броју 4, уводи такса за постављање стубова и самостојећих ормана са опремом за комуналне инсталације, које се налазе на површинама јавне намене и које су у јавној својини. Предлогом одлуке је предвиђено да се за летње баште у првом периоду од 1. марта до 31. октобра у екстра зони дневно плаћа по 15 динара, у првој зони 11, а у другој 7 динара по метру квадратном. За постављање зимских башти у периоду од 1. новембра до краја фебруара наплаћиваће се 50 одсто од овог износа, уместо досадашњих 70 одсто. За коришћење простора на јавним површинама постављањем столова и столица до 6 метара квадратних наплаћиваће се таксе у износу од 15 динара у екстра зони, 11 динара у првој и 7 динара у другој зони. 

 

Усвојена је и Одлукa о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Неготин за 2014. годину, што је у складу са Законом о буџетском систему, Одлукa о доношењу плана генералне регулације за насеље Прахово и Одлукa о приступању изради плана детаљне регулације за формирање зоне за изградњу објеката у функцији пољопривреде и комуналних површина у КО Неготин, а донето је и Решењe о  образовању координационог тима за уређење Рајачких пивница, који ће имати за задатак да припреми потребну документацију за уређење овог комплекса.

 

На данашњој седници одборници СО Неготин дали су сагласност на програме рада са финансијским плановима јавних предузећа и установа. Као и обично, највише дискусије било је код програма рада ЈКП „Бадњево“. Сагласност је дата и на програме рада ЈП за грађевинско земљиште, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Музеја Крајине, Историјског архива, Туристичке организације, Завода за урбанистичко планирање и пројектовање и Центра за социјални рад, као и на Програм пословања Јавног предузећа за изградњу и експлоатацију регионалног водосистема „Боговина“ за 2015. годину. Полемику је изазвало и Решење о давању сагласности на Одлуку надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ Неготин о усклађивању Одлуке о утврђивању ценовника грејања са законом о ПДВ-у, као и Одлука о усвајању коригованог финансијског извештаја Јавног комуналног предузећа за 2013. годину.

 

На десетој седници усвојена су и решења о измени решења о именовању чланова Управног и Надзорног одбора Центра за социјални рад Неготин, Школског одбора ОШ „12. септембар“, о именовању Школског одбора ОШ „Момчило Ранковић“ у Рајцу, о разрешењу и именовању Управног и Надзорног одбора Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ и измени решења о именовању чланова Управног и Надзорног одбора Музеја Крајине.

Усвојена је и Одлука о измени и допуни Одлуке о постављању и уклањању мањих монтажних објеката привременог карактера и споменика, спомен обележја, балон хала спортских намена и надстрешица у јавном превозу.  

 

Председник Скупштине општине Неготин др мед. Љубисав Божиловић, честитао је одборницима Нову годину и пожелео им све најбоље у 2015. години.