Петак, 23. Октобар 2020.

УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „МЛАДИ У ТУРИСТИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ“

Завршном конференцијом за новинаре, у великој сали СО Неготин, и отварањем Регионалног саветодавног омладинског центра, у згради Центра за образовање Дома културе „Стеван Мокрањац“, успешно је приведена крају реализација пројекта „Млади у туристичкој индустрији“. Ова акција део је глобалног пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих”, укупне вредности 4,7 милиона евра, који финансира Европска унија и суфинансира Влада Републике Србије. Вредност пројекта "Млади у туристичкој индустрији" који је реализован у претходних 15 месеци износи 200.100 евра, уз учешће Општине Неготин и удружења по 10 процената. У свом обраћању присутним гостима, члановима Удружења „Србија за младе“ и медијима Владимир Величковић, председник Општине Неготин истакао је значај развоја туризма у Неготинској Крајини, активног укључења младих и њиховог запошљавања у туристичкој индустрији кроз пројекта „Млади у туристичкој индустрији“.

  

„ Желимо да се о Неготину, поред музике и вина, говори и као крају са природним лепотама јединственим у Европи - Вратњанским капијама, Рајској прерасти на Замни, Мокрањским стенама, атрактивним ловиштима, Дели Јовану, Стеванским ливадама, Дунаву, археолошким локалитетима Врело, Мора Вагеи и Ћетаће, планинарским и бициклистичким стазама, богатој културно историјској понуди града и атмосфери коју само места са највише сунчаних дана у Србији могу да имају. И ово су разлози који су нас определили да учествујемо у пројекту чијој завршници присуствујемо. Пројекту,који за циљ има оснаживање младих људи, кроз едукације о предностима бављења туризмом, стицању знања и вештина потребних за конкурентност на тржишту, посебно у сектору туристичке индустрије. Развој и унапређење људских ресурса од суштинског су значаја за локални економски развој и верујем да ће помоћи младима да своју шансу пронађу управо у сектору туризма. О Неготину ће се много више говорити и када комплекси пивница у Рајцу и Рогљеву буду реконструисани, с обзиромда представљају јединствени туристички бисер, и самим тим биће потребно да се што већи број људи, посебно младих из овог краја активније укључи у туристичку индустрију. Наш град је овим пројектом добио и Регионални омладински туристички центар који се налази у Центру за образовање Дома културе, у згради некадашњег Радничког универзитета. Центар је опремљен и користиће се за туристичку промоцију и едукацију младих.“ рекао је Величковић и захвалио Европској унији и Влади Републике Србије на подршци у реализацији пројекта, и члановима Удружења „Србија за младе“ који својим ангажовањем дају добар пример младима.
Тиаго Фереира, представник Удружења „Србија за младе истакао је значај пројекта кроз промоцију самозапошљавања и развијања предузетничког духа.

  

„Млади су на нашим инфо данима и тренинзима имали прилику да слушају предавања од еминентних стручњака из области туризма, који су са њима делили искуства, знања и охрабрили су их да пронађу своју шансу управо у туристичком сектору било кроз запошљавење у некој фирми, било кроз покретање неког иновативног предузетничког подухвата. У оквиру овог пројекта који је реализован у општинама Неготин, Бајина Башта, Нова Варош, Рашка, Ниш, Бач, Савски венац – Београд и Бечеј организовани су инфо дани кроз које је прошло 400 младих, али и тренинзи и едукације за око 300 незапослених, од којих је било најмање 40 одсто жена и 15 одсто припадника угрожених група.“истакао је Фереира.
Завршној конференцији присутвовали су и предстваници удружења Хорес, Туристичких водича Србије и Туристичке регије западне Србије.