Петак, 01. Април 2016.

Уређење корита Каменичке реке кроз Михајловац

Јован Миловановић, председник општине Неготин, обишао је данас радове на уређењу корита Каменичке реке која протиче кроз  Михајловац до ушћа у Дунав и која према речима мештана, није чишћења од 90-тих година када је канал и изграђен.  Ситуацију су додатно погоршале и поплаве 2014. године. 

  

“Након појаве УНДП-а на нашем терену, односно њихових представника који су изразили жељу да уреде слив Каменичке реке, дошло је до спровођења јавне набавке и до реализације радова у Малој Каменици и до израде таложне бране. У склопу овог пројекта су и ови радови који нису споведени током 2015. године, али је у склопу тих предмера и предрачуна. Вредност ових радова је 2,9 милиона динара, а уређењем ћемо корито довести у оно стање у коме треба да буде на ушћу у Дунав. Након извођења ових радова престало је да се средствима из буџета општине Неготин уреди и преостали део реке кроз Малу каменицу, јер тамо има још увек наноса из поплава 2014. године. Део кроз само насеље је очишћен, али има део испод саме таложне бране који мора да се уреди.  Надамо се такође да ћемо у сарадњи са међународним институцијама осим насипа у Радујевцу и корита Каменичке реке, финансирати уређење још неког слива у нашој општини” - рекао је Јован Миловановић, приликом обиласка Михајловца.

Радове на уређењу корита Каменичке реке изводи Акционарско друштво за водопривреду „Водопривреда“ АД Пожаревац, а председник општине Неготин најавио је итензивније радове на чишћењу и уређење корита и приобаља на водотоцима другог реда, који су у надлежности локалне самоуправе.

  

“Општина Неготин, у складу са Законом о комуналној делатности, склопила је уговор са ЈКП “Бадњево”, на основу кога је могуће поверити комуналном предузећу одржавање приобаља водотокова другог реда.  За те намене ове године обезбеђено је 5,5 милиона динара, да се уради сређивање водотокова другог реда. Од прошле године имамо предмер и предрачун радова за један део водотока, а истовремено се ради на сређивању документације за преостале водотокове. Тренутно смо за месну заједницу Дупљане наложили израду предмера и предрачуна радова за одржавање водотокова”.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.