Среда, 15. Мај 2019.

Упис у ИТ одељење Неготинске гимназије до 17. маја

Неготинска гимназија прошле године уписала је прву генерацију ученика у ИТ одељење, а у току је пријављивање заинтересованих осмака за упис друге генерације. Пријављивање заинтересованих траје до 17. маја, а пријаве се примају у секретаријату школе.


Неготинска гимназија, добила је ове године сагласност Министарства просвете, науке и технолошког развоја за образовање, за упис 20 ученика у оквиру специјализованог ИТ одељења.


“У току је пријављивање ученика за полагање пријемног испита за упис у специјализовано ИТ одељење, па позивамо ученике из Неготина и региона да дођу, пријаве се и упишу овај смер. Ништа не губе, већ напротив, добијају много” -  каже Драгана Нисић, директорка Неготинске гимназије.

Мирослав Лекић, професор рачунарства рачунарства и информатике и стручних предмета на ИТ смеру, истиче да овај смер ученицима, пре свега, нуди шансу да се брже и лакше снађу у пословном свету, у телекомуникационим компанијама, креирању апликација за мобилне телефоне, wеб-дизајну и пословима за којима влада велика потражња.


“Ми их оспособљавамо за оне послове који су тренутно најтраженија, од одржавања рачунарских мрежа, програмирања, wеб програмирања, графичког дизајна и других, сличних послова. Они ће бити обучени након завршетка средње школе да постану део иновативних старт – уп компанија, да самостално раде или наставе даље школовање на факултетима на којима ће ова знања усавршити

Искуства са првом генерацијом ђака су више него позитивна. Деца су мотивисана и спремна за рад, стручни предмети анимљиви и пружају доста могућности за даље школовање.

“Ово је управо смер на коме сам желео да се школујем, и баш сам га тако замишљао. Одувек сам заинтересован за програмирање и компјутере па ми је драго што овакав смер и постоји. Програм није много тежак, али мора да се учи и да се ради.” - каже Виктор Давидовић, ученик ИТ специјализованог одељења.


Неготинска гимназија је од јануара за осмаке организовала припремне часове из математике и информатике на којима су будући ђаци имали прилике да се добро упознају са радом у овом одељењу, али са задацима који их очекују на пријемном испиту. Кандидати ће том приликом решавати око 200 задатака из математике.

“На пријемном испиту се полажу задаци основног и средњег нивоа из збирке за завршни испит из математике. Ово је, пре свега, струка будућности. Пријемни је био средње тежине. Ако се редовно ради у школу и код куће није толико тешко. Професори су коректни, ту су да нам изађу у сусрет истиче Лука Петровић, такође ученик првог разреда.

Календаром уписа, пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику биће организован 2. јуна од 10 до 12 сати у Зајечару.