Уторак, 27. Септембар 2022.

УЧЕНИЦИ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ У ПОСЕТИ ВИНАРИЈИ МАТАЉ

Пољоприредна школа „Рајко Боснић“ са домом ученика у Букову ове године је први пут уписала ученике који су се определили за један од два смера који су у систему дуалног образовања. Реч је о смеровима виноградар-винар и израђивач хемијских производа, а стручна пракса спроводиће се у сарадњи са винаријама Матаљ и манастира Буково, и Компанијом Еликсир Прахово. Ученици прве године који се школују на смеровима винар-виноградар ипољопривредни техничар, данас су са својим професорима присуствовали часу упознавања са процесом обраде грожђа и производње вина у Винарији Матаљ.
 
  
 
 
„ Осетили смо потребу у кадровском смислу да учествујемо у образовању нових кадрова за наш посао и струку. Ово је уводни час упознавања ученика са процесом прераде и процесом који је сада актуелан у винарији. Септембар је месец прераде, бербе и муљања грожђа, тако да је оно што је јако лепо видети, на почетку школске године. Школска година се поклапа са бербом, деца су се уписала и онда смо ми одлучили да, на предлог директорке, доведемо децу на један припремни час и покажемо им шта то уствари значи винарство, савремено и традиционално винарство, и како то изгледа код нас у Неготину, Неготинској Крајини, Винарији Матаљ.“ истакао је Никола Младеновић, власник Винарије Матаљ.
 
   
 
Неготинске винарије Матаљ и Манастир Буково иницијатори су оснивања новог смера у оквиру дуалног образовања у Пољопривредној школи у Букову са циљем образовања ученика који ће се, имајући и виду потенцијале Неготинске Крајине, у будућности бавити овим перспективним занимањем.
 
  
 
“Наша школа види будућност у дуалном образовању зато што школујемо кадрове који су потребни привреди. Захваљујући разумевању наших реномираних привредних субјеката надамо се да ћемо заинтересовати већи број деце и да ће школа опстати као пољопривредна школа која има регионални карактер. У дуално образовање ушли смо први пут ове године. Уписали смо једно одељење винар- виноградар, у сарадњи са винаријама Матаљ и манастира Буково. То је нови смер четвртог степена. Надам се да ће, у сарадњи са привредним субјектима,а имамо и подршку локалне самоуправе, министарства, школске управе, дуално образовање заживети јер мислим да је то почетак нове ере образовања. Практична настава у одељењима четвртог степена почиње у вишим разредима, у трећем и четвртом и обављаће се у винаријама Матаљ и Буково. У првом и другом разреду практични и теоретски део наставе имаће школи.“ изјавила је Снежана Ђорђевић, директор Пољопривредне школе са домом ученика „Рајко Боснић“ Буково.
 
  
 
Два смера са дуалним образовањем Пољоприредне школе у Букову тренутно похађа 24 учаеника, по 12 у сваком одељењу. Школовање ученика на смеру винар-винградар обухватиће фазу виноградарства, производње вина, винарства али и фазу дизајна, паковања и продаје производа.