Недеља, 26. Април 2020.

У ДОМУ ЗА СТАРЕ „РАДОСТ“ 48 ПОЗИТИВНИХ НА ВИРУС КОРОНА


Према најновијим подацима јучерашњег контролног тестирања свих корисника - 40, запослених радника-18 и два припадника Војске Србије који су од 30. марта радили на обезбеђивању Дома за старе „Радост“, 48 лица је имало позитиван налаз на вирус корона, 9 лица негативан а за три лица материјал је још увек у раду. Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба за ванредне ситуације је на данашњој конференцији за новинаре рекао да је након јучерашњих алармантних резултата урађено 60 контролних тестова, како би се проверило и сагледало целокупно стање у Дому за старе „Радост“ и да су тестови показали да су на вирус корона позитивна 33 корисника дома, 13 радника и два војника. Негативан налаз потврђен је код 5 корисника дома и 4 запослена лица.
„Прибојавали смо се оваквих резултата. Евидентно је да је Ковид-19 ушао у Дом за старе „Радост“. У договору са републичким кризним штабом, кабинетом премијерке и ресорним министарством Већ су предузете све неопходне мере. Предузете су следеће мере. Преостали домови у нашој општини су већ у обради, данас ће се тестирати три дома и радњи за пружање услуге смештаја без лиценце за рад као дом и два дома сутра. Све уочене неправилности у њиховом раду биће евидентиране и покренути поступци. Дому за старе „Радост“ због уочених неправилности у раду биће највероватније одузета дозвола за рад и покренута кривична пријава од стране ресорног министарства по укидању ванредног стања. Полиција и тужилаштво су јуче почели да раде свој део посла и након истраге знаће се тачно шта се дешавало и шта је проузроковало улаз Ковида -19 у тај дом. Сви корисници са позитивним налазом биће упућени на даље лечење а сродници о свему ће бити обавештени преко Центра за социјални рад у Неготину. Данас ћемо имати састанак са представницима ЗЦ Неготин у нашем штабу који ће предузети одређене мере а у комуникацији са кабинетом премијерке и републичким кризним штабом видећемо да ли ћемо позитивна лица слати у терцијалне или секундарне установе у Нишу или Сокобањи. Пацијенте са блажом сликом пробаћемо да сместимо на одељење Неурологије које је припремљено за пријем од почетка ванредног стања. Након лечења и негативног налаза корисници ће бити упућени у неку од установа социјалне заштите. Корисници са негативним налазом преко Центра за социјални рад биће упућени у кућни карантин ако су сродници овде али ако су сродници ван земље после састанка знаћемо да ли ће бити смештени у неку изоловану просторију у здравственом центру како би имали потребну негу и да бисмо испратили њихово даље лечење и да ли ће доћи промене у налазу на вирус. Након истека карантина, уколико буду и даље негативни на вирус корона биће упућени у неку од установа социјалне заштите или на кућно чување по жељи сродника. Људски фактор је узрок заражавања. Општински штаб за ванредне ситуације је предузео све неопходне мере али с обзиром да је приватни дом у питању нисмо имали назнака како би раније нешто предузели. 21. априла два радника су дошла са симптомима имали су негативан налаз, међутим са контролним тестирањем један од њих је сада позитиван. То нам је било сумњиво и зато је Завод за јавно здравље већ 22. априла тестирао 40 лица. Мислили смо да има неких нејасноћа али се ипак на крају испоставило да људи који управљају овим приватним домом су касно реаговали и дали информације о томе шта се дешава унутар дома. По нашим сазнањима главни пропуст је непоштовање препоруке о петнаестодневном сменском раду и да се дешавало да су неки запослени имали симптоме који су указивали на корону али су избегавали да то пријаве и да се теститају. Пропустима ће се бавити надлежни органи. “ истакао је председник Величковић.
По приспећу јучерашњих резултата радници дома који имају позитивни налаз и њихови најближи су у кућној изолацији и биће теститани данас у нашој Ковид амбуланти уз кућни карантин до нових резултата. Интензивно се ради на проналажењу свих контаката које су позитивна лица имала у последњих десет дана како би се, због тестирања и кућне изолације, обухватио велики број људи и тиме спречило даље ширење вируса.