Среда, 16. Октобар 2013.

Тренинг „Партиципација младих са хендикепом”

Удружење студената са хендикепом из Београда у склопу свог пројекта “ИОПС-Инклузивна омладинска платформа Србије”, организовало је, у сарадњи са Канцеларијом за младе Општине Неготин,  тренинг под називом „Партиципација младих са хендикепом” .

 

Пројекат је подржало Министарство омладине и спорта Републике Србије, а тренинг је одржан у просторијама Основне школе „12. септембар“ у Неготину.

Поред Неготина, радионице ће бити организоване и у Суботици, Сомбору, Кикинди, Новом Саду, Сремској Митровици, Београду, Панчеву, Новом Пазару, Ужицу, Јагодини, Крагујевцу, Врању, Пироту и Шапцу.

Циљ пројекта је да се млади са хендикепом оснаже у промоцији социјалне укључености, људских права, омладинског активизма и учешћа у активностима омладинских и студентских организација и институција. Такође, пројекат охрабрује активисте и активисткиње омладинских и студентских организација да организују програме у којима је обезбеђено равноправно учешће младих са хендикепом.

У Србији су особе са хендикепом у веома тешком социо-економском положају. Оне спадају у најсиромашнију категорију становништва, а образовање и запошљавање су на ниском нивоу. Најтеже је онима коју су млади, а који се суочавају са дискриминацијом. Због тога, они су слабо информисани и мотивисани за лични развој и усавршавање, као и самостални, активни живот. Пројекат ,,Инклузивна омладинска платформа Србије” утиче на: повећање степена укључености младих са хендикепом у омладинске активности у локалним заједницама у Србији и смањење предрасуда међу младом популацијом.