Петак, 11. Јул 2014.

Тесла дан обележен и у Неготину

Неготин се ове године по први пут укључио у манифестацију „Тесла дан“, која је поводом дана рођења великог научника и Дана науке, организована у више градова у Србији.

Неготин и Николу Теслу, повезује његово пријатељство са пиониром електрификације у Србији, Ђорђем Станојевићем и великим композитором Стеваном Стојановићем Мокрањцем.

О томе су током својих предавања на Дечјем одељењу Народне библиотеке и у Спомен соби Ђорђа Станојевића, говорили Милован Матић, физичар и Теслин библиограф и историчар Никола Плавшић.  

Током целог школовања, Матић је био опчињен животом и делом Николе Тесле, о коме је објавио мноштво студија, фељтона и других радова. Годинама је сакупљао, објављивао и истраживао грађу о Тесли и његовој породици, а од три објављене књиге, посвећене изумитељу за трећи миленијум, најдрагоценија је “Библиографија”, у коју је стало 6 хиљада библиотечких јединица, а како се синоћ чуло у припреми је нова “Библиографија” са 20 хиљада јединица. Био је и стручни сарадник на снимању научно-документарне ТВ серије „Никола Тесла“ , коју је снимио ТВ Београд 1990, а 1993. ангажован је и као сарадник на изложби Николе Тесле у Галерији САНУ.  

 

„Код Тесле ме највише фасцинира његова једноставност, из које проистиче невероватна генијалност. Толико природан и нормалан човек, тако генијалан и толико испред свог времена да је то једноставно фасцинантно“ – истакао је између осталог Милован Матић, који је присутнима између осталог говорио о Теслином пореклу, његовом детињству, школовању, одласку у Америку и његовим научним истраживањима, пријатељствима и познанствима са многим значајним личностима тога времена. Матић је одговарао и на питања које су постављали посетиоци овог занимљивог предавања.

 

Ништа мање занимљиво предавање одржао је историчар Никола Плавшић, у Спомен соби Ђорђа Станојевића у згради неготинске Електродистрибуције. Плавшић је говорио о Ђорђу Станојевићу, рођеном  Неготинцу, савременику и великом пријатељу Николе Тесле. Ђорђе Станојевић је био професор, ректор Београдског универзитета, пионир електрификације у Србији и човек који је најжаслужнији за увођење електричног осветљења у Београду. У Спомен соби у згради ЕД у Неготину, налази се поставка са бројним документима, али и једина фотографија родне куће познатог научника, коју је професору Николи Плавшић, донео један од његових ученика. При крају живота Ђорђе Станојевић је целокупну непокретну имовину у своме родном граду Неготину, завештао је као легат Неготинској гимназији, да би се од прихода школовао један талентован и један сиромашан ученик.  

 

У склопу манифестације „Тесла дан“, током јучерашњег дана Спомен соба Ђорђа Станојевића била је отворена за посетиоце. Такође поводом обележавања 158. годишњице од рођења највећег српског и једног од највећих светских научника за ученике генерације основних и средњих школа организована је посета ХЕ „Ђердап2“. Они су били у прилици да се упознају са радом ове хидро централе и бродске преводнице на њој.

 

Манифестацију „Тесла дан” у целој Србији организовало је Удружење Кластер путева културе. Циљ манифестације био је да се Србија прикаже у другом светлу, као земља културе, науке, привреде. Тим поводом организовани су необични обиласци хидроелектрана и кабинета, бројне изложбе, перформанси, радионице, представе, експерименти, предавања, округли столови и разни други догађаји инспирисани Теслом и његовим животом. Пројекат је започео Завод за проучавање културног развитка, а подржали су га „Електропривреда Србије“, Министарство културе и информисања, Сектор за туризам Министарства финансија и привреде, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство енергетике.