Понедељак, 03. Новембар 2014.

Свети Лука - Слава Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“

 

Свечаном академијом на Дечијем одељењу, Народна библиотека „Доситеј Новаковић” обележила је 168 година постојања и рада. Свечаности су присуствовали бројни гости, представници локалне самоуправе, културних и образовних институција, читаоци и чланови библиотеке.

 

Свечана академија почела је обредом резања славског колача који су обавили свештеници неготинске Црквене општине. Након обраћања директорке Сузане Сиротовић, уручене су и награде најбољима на књижевним конкурсима „Мирко Петковић“ и „Чика Андра“. Жири је једногласно донео одлуку да се награда „ Мирко Петковић“ додели Данијели Павичић, док је награда „Чика Андра“  за дечије стваралаштво припала Тамари Николић.

 

Књигама и годишњом чланарином библиотеке, награђени су и најактивнији читаоци у претходној години, а представљен је и нови број часописа ,,Библиопис".

 

Народна библиотека обележава 31. октобар, Св. Луку, као сећање на дан када је основано Неготинско читалиште.

Иницијативу о оснивању читалишта у Неготину покренуо је епископ Тимочке епархије, господин Доситеј Новаковић, 29. септембра 1846. године, на свечаности поводом рођендана књаза Александра Карађорђевића, а свечано отварање Читалишта у Неготину обављено је на дан Светог евангелисте Луке, 18. октобра 1846. године.

Читалиште је имало свој статут и управу – управитеља, казначеја и библиотекара. Осим новина и књига на српском језику, примало и руске, немачке, бугарске и румунске новине. Располагало је и са 2 мапе Европе и 28 урамљених ликова.

 

Иницијативу о оснивању Јавне библиотеке у Неготину, покренуло је Министарство за просвету, крајем 1908. године. За покретање установе задужен је директор Неготинске гимназије, актом Министарства од 9. децембра 1908. године. За оснивање Јавне библиотеке Министарство је издвојило суму од 3.000 динара.

Указом краља Петра Карађорђевића од 14. јануара 1909. године у Неготину и Пироту су основане јавне библиотеке. За првог библиотекара постављен је Јован Николић, професор гимназије.

Од 31. октобра 2006. године, поводом обележавања јубилеја 160 година од оснивања Неготинског читалишта, у част иницијатора, оснивача и финансијера читалишта, првог епископа тимочког, Доситеја Новаковића, уз благослов епископа тимочког, господина Јустина, установа је променила име у Народна библиотека ’’Доситеј Новаковић’’ Неготин.