Понедељак, 27. Април 2020.

СВА ПОЗИТИВНА ЛИЦА ТРАНСПОРТОВАНА И ХОСПИТАЛИЗОВАНА

Још једно лице, корисник Дома за старе „Радост“ позитивно је на корона вирус. Од укупно 60 контролних узорака 49 особа је позитивно на Ковид -19 а 11 је са негативним налазима, изјавио је на данашњој конференцији за новинаре Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба за ванредне ситуације. Конференцији је присуствовао и Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин.


„ Најбитније је да смо преко Ковид амбуланте у општини Неготин почели да прикупљамо контакте које су имали сви позитивни радници Дома за старе „Радост“. Јуче је почело узорковање њихових најближих контаката. Од 26 јучерашњих узорака 20 је обрађено и сви имају негативан налаз. Још шест тестова је у обради. Данас ће се тестирати приближан број контаката. Упоредо са овим тестирањем које је везано за жариште у Дому за старе „Радост“ радимо узорковање свих геронтолошких центара са територије општине Неготин. Јуче је тестирано 53 корисника и запослених Дома за старе у Душановцу и две радње које се баве смештајем „Лела и Франц“ и Милошево, 28 обрађених тестова су негативни а још 25 узорака је у обради. Ово нас радује у односу на стање које смо имали у дому „Радост“. По овим подацима можемо рећи да Ковид - 19 није највероватније ушао у ова три геронтолошка центра. Дом за старе „Радост“ је највероватније изолован случај али видећемо са преосталих шест узорака од породица позитивних радника из овог старачког дома. Претходна два дана успели смо да дођемо до педесетак људи који су имали директан контакт са радницима који су позитивни. Овде се нећемо зауставити већ радимо на проширивању контаката како бисмо обухватили све потенцијалне. Управо се тестирају још два геронтолошка центра „Свети Никола“ и „Хелп“ у Радујевцу и сутра ћемо имати јасну слику стања у свим геронтолошким центарима на територији наше општине и да ли је „Радост“ локализован случај. Први резултати говоре да веће заразе није било. Ковид 19 није агресивног типа јер од првих осам регистрованих случајева до случаја „Радост“ седморо су тестирани још по два пута и имали су негативне налазе што значи да су излечени. Једно лице се налази на лечењу и једно лице које је било пребачено у Ниш где је и преминуло а и тестирано је тамо и није било у евиденцији Завода за јавно здравље било је позитивно на вирус корона.“ изјавио је председник Величковић и додао да ће се у наредних пар дана имати јаснију слику о начињеним пропустима у дому „Радост“.


Кризни штаб за ванредне ситуације је због организовања транспорта 49 позитивних лица до Инфективне клинике у Нишу синоћ пресељен у Здравствени центар Неготин. Имајући у виду велики број непокретних лица - 23, која су слабог здравственог стања била је потребна озбиљна логистика како би се сви тешки пацијенти, корисници услуга дома транспортовали на безбедан начин.

„ До поноћи смо успели да организујемо превоз свих лица. Обезбедили смо 23 санитетска возила и два мини буса за покретне кориснике дома и запослене. Желим да се захвалим команданту Штаба за нишавски и топлички округ, Браниславу Недимовићу, који је све време координирао заједно са Кризним штабом. Захваљујем се свим председницима и градоначелницима у региону који су уступили своја санитетска возила чиме је показана велика солидарност и потврђена пријатељска сарадња. Ми то не бисмо могли сами да реализујемо. Сви су се одазвали нашој молби у експресном року и конвој је нешто после поноћи кренуо за Ниш. Захваљујем се и аутопревозницима "Мото боем" и "Џанко", ХЕ „Ђердап 2“, МЗ Јабуковац и свим здравственим радницима из Бора, Кладова, Ниша, Зајечара, Књажевца, Мајданпека и нашег града који су пратили наше суграђане до Ниша. Све је завршено у раним јутарњим часовима. После тријаже на Инфективној клиници четири особе су послате у Нишку бању, седам је хоспитализовано на Клиничком центру Ниш а 37 лица са најблажим симптомима пребачени су у Ковид болницу у Сокобању.“ додао је председник Величковић.

У циљу дезинфекције Дома за старе "Радост" у Неготин су током преподневних часова стигли припадници Војске Србије и Руске војске у пратњи екипе руских епидемиолога која је на терену контролисала низ предузетих мера у спречавању даљег ширење вируса корона.
„ Желим да се захвалим нашој држави, председнику Вучићу и Републичком кризном штабу зато што су послали екипу руских епидемиолога и преко потребну помоћ како бисмо што пре сузбили жариште у старачком дому. Имали смо и састанак са руским епидемиолозима и приметио сам да су задовољни са свим мерама које смо предузели, погледали су нашу Ковид амбуланту и смештај с обзиром да имамо и четири корисника који су негативни и смештени у изоловано одељење где ће имати потребу здравствену негу и још једно тестирање.“ поручио је медијима на данашњој конференцији за новинаре Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

Центар за социјални рад обавестиће сроднике позитивних корисника услуга Дома за старе „Радост“ у којим су установама тренутно смештени.