Уторак, 17. Јануар 2017.

Стање на водотоцима

Сходно упозорењима на опасност од леда и опасног времена и наредбе Штаба за ванредне ситуације општине Неготин o предузимању превентивних мера, свакодневно се прати стање леда на водотоцима на секторима који се налазе на нашем подручју.   

На сектору Д.1. Дунав код Неготина, који обухвата и притоке Тимок и Јасеничка река, на Јасеничкој реци је минималан водостај и она је 100 одсто под ледом, док је на Великом Тимоку низак водостај. На деоници Д.1.3. - Тимок код Трнавца водостај је испод границе редовне одбране, а под ледом је око 95 одсто.    

Наредбом бр. Д.1.-1 од 11.01.2017. године уведена је редовна одбрана од загушења ледом на сектору Д.1. Деоница Д.1.2. – Тимок, Јасеничка река код Неготина и Д.1.3. – Тимок кoд Трнавца, са почетком у 8 часова код АД за водопривреду ''Водопривреда'' Пожаревац. 

Осматрањем са објекта ХЕ Ђердап 2, може се уочити мања количина леда на главном току Дунава, при обали нешто већа, али то не угрожава производњу на ХЕ Ђердап 2, нити постоји опасност од ледених поплава или угрожености објекта ледом.

Од 08.јануара 2017. године, услед појаве леда и ледохода и ниских температура, обустављена је пловидба од Прахова до Великог Градишта.

Према извештају Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе“ РЈ Неготин, дежурна екипа АД ''Водопривреда'' Пожаревац обишла је сектор ХМС ДД.6-ДД.15 и обавестила да су каналске мреже у функцији. Залеђена су водна огледала на црпилиштима црпних станица.  

Црпне станице ''Косно Грло'', ''Косно Грло 1'', ''Србово'' и ''Балта Маре'' су исправне и у функцији, без оштећења и кварова. Под ледом је око 70% секундарне каналске мреже, а ниво воде у каналима је веома низак. Услед снежних падавина, обављено је чишћење путева и прилаза црпним станицама, тако да су путеви доњих проходни.

И на сектору ХМС ДД.16-ДД.19. каналска мрежа је у функционалном стању, водостај у каналима као и у реципијентима је низак и вода несметано отиче гравитационо. Залеђено је 80% каналске мреже.

Сходно свему горе наведеном, није испуњен ни један критеријум и услов за проглашавање редовне или ванредне одбране од леда. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.