Понедељак, 19. Фебруар 2018.

Слава Mузеја Kрајине

У петак 16. фебруара, у препуној галерији Мокрањчеве куће, колектив Музеја Крајине у Неготину прославио је осамдесет и четврту годишњицу оснивања и рада и славу Св. Симеона и Ане. Свечани чин резања славског колача обавили су свештеници неготинског архијерејског намесништва са братством Манастира Буково, након чега је многобројне госте поздравио директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић.

 

На самом почетку директор Музеја Ивица Трајковић je подсетио на значај ове културно-историјске инстутуције, као и на активности које је Музеј спровео у претходном периоду.

 

„Приоритет нам је у овој години Музеј Хајдук Вељка. Ми смо у претходном периоду уз подршку локалне самоуправе урадили санацију носеће дрвене конструкције Мокрањчеве куће и кровне конструкције Музеја Крајине, а ове године је у плану хидроизолација зидова зграде Музеја Хајдука Вељка, пошто тамо постоји вишегодишњи проблем са влагом“.


У наставку програма уследила је промоција најновије публикације Музеја „У очима посетилаца, Музеј Крајине кроз историју настанка, сталне поставке и Књигу утисака“. О књизи су говорили директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић, рецензент проф. др Владимир Кривошејев, директор Народног музеја у Ваљеву, лектор Весна Станковић, професор српског језика и књижевности и ауторка Сања Радосављевић.

 

“Ову књигу је Сања Радосављевић написала јасним, разумљивим, уједначеним стилом, а на основу богатог списка литературе и доступне архивске грађе. Зато књига представља не само драгоцено штиво за упознавање са прошлошћу неготинског музеја и културе уопште, већ и једну од студија случаја за изучавање музеја у Србији, а такође је и иницијатор за настанак будућих сродних радова“, истакао је др Владимир Кривошејев.

Ауторка публикације „У очима посетилаца“ Сања Радосављевић је и аутор истоимене изложбе која је отворена у наставку програма.

 

„Изложба представља својеврсну ретроспективу мог досадашњег рада у Музеју Крајине, приказана је комуникација Музеја Крајине са публиком у претходних десет година путем штампаног материјала у виду монографских публикација, каталога, афиша, флајера, мини водича, позивница и плаката“, каже музејски педагог Сања Радосављевић.


Допринос обележавању годишњице и славе Музеја дао је и наступ црквеног хора храма Св. Тројице под диригентском палицом Светлане Кравченко.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.