Петак, 22. Мај 2015.

Шеф Делегације ЕУ у Србији задовољан посетом Неготину

Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији задовољан је својом првом посетом општини Неготин и садржајним разговорима које је водио са председником општине Неготин и његовим сарадницима.

“Европска уније је много уложила у овај регион, али желим да кажем да је ЕУ ваш дуготрајни партнер и због тога, веома сам задовољан тиме што се Неготин као општина веома озбиљно бави сарадњом, не само са нама већ и са другим општинама и градовима  из овог дела Србије као и са партнерима у суседним земљана, Румунији и Бугарској, преко европских програма прекограничне сарадње. Видео сам да се и сада овде веома озбиљно ради на припреми нових пројеката који би могли да буду финансирани од стране донатора, укључујући могућност финансирања од стране Европске уније” – истакао је између осталог амбасадор Давенпорт у обраћању медијима и посебно похвалио пројекат Дунавске куће меда, која је резултат сарадње у оквиру програма који је финансиран из средстава предприступних фондова ЕУ.

“Ово је веома добар пример пројекта који може да помогне, не само да побољша један објекат у Неготину већ да помогнемо развој једне гране, у овом случају пчеларства, да  побољшања квалитет производа едукацијом ове и следеће генерације пчелара, као и могућност да се ваши најбољи локални производи, у овом случају ваш сјајан мед дођу на друга тржишта, па и на тржиште Европске уније и да потрошачи буду сигурни да је тај производ нешто сјајно што одговара очекивањима и прописима”

Мајлк Давенпорт је истакао и да је јако задовољан јако оним што је видео у Неготину и да постоје велики развојни потенцијали које би могли додатно унапредити реализацијом заједничких пројеката. Посебан нагласак дат је на Рајачке пивнице и Дунав. 

“Посетили смо Рајачке пивнице где смо из средстава ЕУ финансирали изградњу стазе. Чињеница је да су оне велики потенцијал за привлачење још већег броја туриста. Видећемо и потенцијал Дунава у овој општини, који је такође значајан за даљи развој туризма. Радујем се што ћу бити у прилици да видим бициклистичку стазу која је такође изграђена из фондова ЕУ и што ћемо бити у прилици да сарађујемо у будућности” – рекао је Давенпорт.

Могућност даље сарадње у обраћању медијима најавио је и председник општине Неготин, Јован Миловановић.  

“Ми смо претходних година показали потенцијале на реализацији бројних пројеката који су  суфинансирани преко фондова ЕУ укупне вредности преко 3 милиона евра, коју су добринели развоју политичке свести, побољшању стања социјално угроженог становништва и инфраструцтуре. То је потенцијалн на који ми можемо да се ослонимо у будућности и наставимо сарадњу у смислу реализације пројеката који би били крупни и важни за цео регион Тимоцке Крајине. Ја се надам да ће гост поћи са тим уверењем из ове посете” – рекао је Миловановић и додао :”Неки од крупних потенцијала који се овде на регионалном новоу могу реализовати и могу да постану одрживи и финансијски јако исплативи су пројекти Националног парка и Ђердапа 3. То су најкрупнији пројекти које бисмо могли да пратимо и реализујемо. Обострана воља за сарадњу постоји и оно што бих хтео да изразим јесте приступачност његове екселенције за било коју врсту разговора, из било које области коју је исказао у разговорима самном и мојим сарадницима”.

Мајкл Давенпорт присуствовао и обележавању Спасовдана, славе Општине Неготин и искористио прилику да руководству и свим грађанима општине Неготин честита празник.

   

У поподневим сатима високи представник Европске уније са својим домаћинима обишао је знаменитости нашег града, Мокрањчеву родну кућу и Музеј Хајдук Вељка, Видиковац на Ђердапу 2, а након тога организована је и пловидба Дунавом и упознавање са лепотама и потенцијалима ове реке.