Уторак, 26. Новембар 2013.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом непотпуних информација које се односе на износе накнада чланова Комисије за комасације земљишта у Радујевцу, пласираних у јавност путем друштвених мрежа, објављујем

                                                                                             САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Пилот пројекат Комасације земљишта у Радујевцу, у Општини Неготин и још шест општина југоисточне Србије, реализује се у оквиру великог пројекта „Рурални развој-ефикасно управљање земљиштом“ који се финансира средствима Европске Уније и Немачке владе, а спроводи га ГИЗ (Немачка организација за међународну сарадњу). Пројекат се реализује по правилима које су поставили инвеститорији, уз сагласност Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Тим правилником, између осталог дефинисане су и накнаде за чланове комисије која ће оперативно реализовати читав пројекат вредан преко 60.000 евра. Накнаде за чланове комисије једнаке су у свим општинама у којима се реализује пилот пројекат ( Параћин, Неготин, Бољевац, Сврљиг, Пирот, Житорађе и Књажевац ).

Наглашавамо, реч је о изузетно обимном и сложеном послу, будући да своје парцеле на 283 хектара површине колико је обухваћено комасацијом у Радујевцу има чак 519 власника земљишта. Такође, познато је да посао председника комисије може обављати само дипломирани правник са положеним правосудним испитом. Подсећамо још, крајњи рок за реализацију пројекта, односно увођење у посед пољопривредника је 20. новембар 2014. године. То практично значи да је пред комисијом велики, сложен и изузетно осетљив посао који би требало да обави у релативно кратком периоду. Примера ради, чланови комисије за комасацију у Општини Вршац, где се овај поступак финансира из других извора, имају знатно веће накнаде.

Коментари о висини накнада, а поготову оних на које Општина Неготин не може утицати јер их не исплаћује из свог буџета, спадају у јефтину предизборну пропаганду, али покрећу и вечиту причу о хонорарима исплаћеним у другим пројектима, платама државних чиновника и посланика. . .

Ми ту врсту недефинисаног критеријума за исплату хонорара и зарада не можемо исправити, то је озбиљан задатак за посланике у Народној Скупштини, али је на нама да сваки пројекат који је у интересу наших грађана, а финансира се из иностраних фондова, квалитетно, благовремено и савесно реализујемо. Комасација земљишта у Радујевцу је, подсећамо, од великог интереса за мештане овог крајинског села, јединог на чијој територији овај поступак није обављен средином осамдесетих година. Због свих предности које омогућавају укрупњени поседи, мештани овог села већ су изразили жељу да се комасација прошири и на преосталих 1.600 хектара, што смо и уважили па је већ у припреми Програм комасације за те површине.

Очекујем да убудуће, без обзира на политичко опредељење, удружимо знање, снагу и способности и политички зрело, сви, одборници, посланици и остали изабрани и постављени представници Општине Неготин, скупа радимо у интересу наших грађана. Надам се, такође, да нећемо имати прилику да у јавности чујемо сличне произвољне и паушалне оцене.

 

Мр Милан Уруковић,

Председник Општине Неготин