Уторак, 15. Април 2014.

Руски историчари у Неготину

 

Делегација руских историчара и новинара боравила у Неготину у оквиру пројекта анализе тренутног стања локација у Србији и Македонији на којима је током Првог светског рата руска војска имала своје упоришне тачке. У Општини Неготин у периоду 1914.-1915. године на обали Дунава код Прахова и Радујевца постојала је руска логистичка база за дистрибуцију животних намирница намењених српском становништву.

   

Поводом значајне годишњице, 100 година од почетка Првог светског рата, а са циљем подсећања на улогу и значај руске војске у ратним дешавањима, група руских историчара државних института из Санк Петерсбурга и Москве покренула је обухватну систематско истраживање на подручју Србије и Македоније.

   

Наш циљ је да утврдимо стање места на којима су биле лоциране руске војне базе и логистички центри, прикупимо документацију из локалних архива и, у складу са новим информацијама, извршимо додатну анализу улоге руске војске у овом делу света у време Првог светског рата – изјавио је Сергеј Гјуриков из Историјској института у Санк Петрсбургу на пријему који је за руску делегацију приредио Драгољуб Ђорђевић, заменик председника Општине Неготин са сарадницима.