Уторак, 19. Децембар 2017.

Реконструкцијa Здравственог центра у 2018. години

Министар здравља у Влади Републике Србије, Златибор Лончар, посетио је јуче Здравствени центар Неготин где је разговарао са руководством, а након тога са Владимиром Величковићем, председником и Мерлином Селенић, чланом Привременог органа општине Неготин, обишао и здравствену амбуланту у Уровици.    

  

Организација посла мора да се промени, на неким местима имамо вишак, људе који много мање раде, а на другим местима имамо проблем да људи не могу да постигну да ураде. Оно што сам захтевао је да се до Нове године направи нова реорганизација. Људи има довољно, само морају добро да се прерасподеле. Оно што сам обећао је да ћемо следеће године узети један ултразвук и један рентген апарат и обећали смо да ће из донација набавити још један ултразвук за кардиологију, за ултразвук срца. Доћи ћу опет у јануару да видим шта је од тога реализовано. Ако не буде реализовано мораћемо да вероватно извршимо неке промене у управи. Овде има потенцијала, капацитета. Ово може да ради како треба. Пацијенти и људи се жале на неке ствари које не би требало да се дешавају, а то је да за нешто што може без проблема да се уради у државним болницама они треба се јаве у приватне ординације. Немам ништа против да свако ради и приватно, ако је то у складу са законом, али да то не буде у радно време и да се не врши притисак на пацијенте да долазе код њих у приватне ординације. То је недопустиво. У вези са тим биће изненада послата инспекција која ће све то морати да провери. – истакао је министар Лончар и наставио причу о раду здравствених амбуланти . 

 

Што се тиче обиласка амбуланта, схватио сам и нема разлога да раде два пута недељно јер има толико лекара који би могли четири пута недељно да обиђу људе и да их прегледају, то по мени није никакав проблем. То је став организације. Реалан проблем је апотека за села јер је тотално неисплативо да имате апотеку, да запошљавате људе да то раде, али мислим да ћемо то премостити. Имамо сада неке понуде за мобилне апотеке које би долазиле када је лекар ту, то је комби апотека у коме би могли да набаве лекове у свом селу, да не морају да иду до Неготина. Што се тиче заказивања такође је недопустиво да се чека и за лабораторију и за све те ствари, крајње једноставне ствари, ако је процењено да треба нешто да се уради од анализа крви у лабораторији да се не уради у року од дан, два. Колико код људи да има, ако функционише у једном систему са два милиона становника у Београду, не видим разлога да не функционише овде. Тако да су то ствари које морају да се промене. – закључио је министар здравља.

 

Владимир Величковић, председник Привременог органа општине Неготин, најавио је целокупну реконструкцију Здравственог центра у наредној години.

  

Чињенично стање је такво да је у нашој општини заступљено претежно старачко становништво и да имамо те проблеме на селу. Из тог разлога смо министра Лончара и позвали да посети Уровицу, једно од најудаљенијих села, да види каква је веза са Здравственим центром у Неготину и да схвати потребу за повећањем броја долазака лекара, не само у Уровицу већ и друга села у општини Неготин. Он је разумео неопходност реорганизације унутар Здравственог центра, а указали смо му и на потребу за набавком неких лекарских апарата за бољи рад нашег Здравственог центра која ће бити испоручена у току наредне године. Данас сам упознат са проблематиком око финансијских средства која нису утрошена и видећемо како ћемо то успети да исправимо и радићемо на томе. Оно што је веома битно у среду 20. децембра имам састанак у Канцералији за јавна улагања, министар Лончар је одобрио целокупну реконструкцију нашег Здравственог центра у вредности између милион и по до два милиона евра. На нама је да то реализујемо, испоштујемо и пратимо процедуру да центар добије нови изглед који није мењан тридетак година. – изјавио је Величковић

  

Приликом боравка у Уровици, председник Привременог органа општине Неготин обишао је и Основну школу „Бранислав Нушић“, за коју је Спортски савез општине Неготин обезбедио нови сто за стони тенис и лопте за фудбал и кошарку.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.