Петак, 03. Април 2015.

Реализација пројекта “Архетип” намењеног младима из дијаспоре

У општини Неготин почела је реализација пројекта „Архетип“ који је намењен младима из дијаспоре.  Овај пројекат кроз креативне радионице има за циљ учење и неговање ћириличног писма, српског језика, чување етничког и верског идентитета и љубави према свом културно-историјском и традиционалном наслеђу.


Пролећне креативне радионице „Архетипа“ трају пет дана, од 31. марта до 4. априла  године и организоване су у Биоскопу „Крајина“.

Првог дана после упознавања са планом рада, едукаторима и менторима, полазници су имали прву радионицу „Култрад“ у оквиру које су посетили Музеј Крајине и Мокрањчеву кућу, а после упознавања са културно-историјским наслеђем свога краја, полазници су упознати и са историјом ћириличног писма.

Другог дана полазници су препознавали ћирилицу, уочавали разлику између ћирилице и латинице и први пут исписивали своја имена и презимена ћириличним писмом. Затим су им представљени најлепши примерци калиграфског исписивања ћирилице, упознавали су се са калиграфијом и калиграфским писмом, а учили су и певали химну „Боже правде“.

Трећег дана полазници су посетили Цркву Свете Тројице где су се упознавали са својим верским идентитетом и архетипом, а трећег и четвртог дана полазници ће  израђивати своје монограме у везу или у сликарској техници. Гости ће бити и ученици Музичке школе и етно-групе „Мариника“ и „Ајдуци“.

Последњег, петог дана сви радови настали на овим радионицама у оквиру пројекта „Архетип“ биће представљени јавности. Презентација пројекта и отварање изложбе биће у Биоскопу „Крајина“ у суботу 4. априла у 18 сати.