Понедељак, 26. Септембар 2016.

Радови на санацији Мокрањчеве куће

Средином прошле недеље, почели су радови на санацији носеће дрвене конструкције родне куће Стевана Стојановића Мокрањца. Реч је о великом и специфичном послу, с обзиром  на старост објекта и начин градње. Радове су данас обишли Јован Миловановић, председник општине Неготин, Татјана Панић, члан Општинског већа и Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.    

   

“Последњи велики захват на кући био 1964. године када је она и претворена у музеј.  Од тада су прошле 52 године, па је зуб времена али и практични проблеми, услед промена у приземном делу куће, где су неки носећи зидови склоњени, па је оџаклија која се налази на спрату куће вршила велики притисак и током година било је приметно да део куће тоне. Година је тај проблем био све израженији, али с обзиром да је Завод за заштиту споменика културе из Ниша надлежан за непокретна култутна добра на нашој територији  без њиховог одобрења нисмо ништа могли да предузмемо. Ипак у сарадњи са локалном самоуправом и грађевинском инспекцијом, ми смо раговали и септембра  прошле године објекат, који годишње обиђе 20 000 посетилаца, је затворен због угрожене безбедности посетилаца. Од тренутка затварања објекта до почетка радова прошло је готово годину дана, услед компликоване процедуре приликом израде пројекта. Након добијања услова од стране  Завода за заштиту споменика у Нишу, урађен је пројекат од стране стручњака са Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу. У августу месецу ушло се у процес јавних набавки и јавио се извођач из Крагујевца, који је испунио оштре услове набавке, па су одмах након фестивала почели радови. Рок за завршетак је 90 дана и надамо се да 9. јануар обележимо у реконструисаној кући” – истиче Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине у чијој је надлежности и родна кућа великог композитора.

Стање на објекту је у подрумском делу било склоно падању, тако да је пројекат предвидео замену комплетне конструкције подрусмког и приземног дела. Посао није нимало лак, изводиће се под пуном пажњом да се не би десило нешто непредвиђено.

   

“Овде није реч о постизању грађевинских норми, у брзини градње, овде је специфичан посао који захтева пажљиво поступање према објекту, јер може да настане вишеструко већа штета у случају грешке. Радници морају да буду под пуном пажњом приликом извођења радова, јер уклањање једне греде на погрешан начин може да доведе до урушавања објекта и зато овде првенствено мора да се ради промишљено и тимски, да више људи учествује у доношењу одлука. Пројектант је свој посао одрадио савесно, али један део оних ствари које је требао да испројектује није видљив и вероватно ће пројектант морати да дође поново, и да погледа поново скривене детаље који нису уочени приликом прегледа када се уговарао посао пројектанта. Вредност целог посла је 4,2 милиона динара, а сама израда пројекта коштала је 360 000 динара. Овде није реч о новцу, али сам морао да дам и тај податак због грађана. Сви се поносимо Мокрањцем, цео град зна симболику ове куће и морамо првенствено овај посао да одрадимо квалитетно како би кућа наредних деценија била стабилна и сугурна. Начин коришћења куће мораће у будућности да се промени, велики број посетилаца и одржавање великих скупова на спрату куће неће бити могући због оптерећења које трпи дрвена конструкција” – рекао је Јован Миловановић, председник општине Неготин.

 

Председник општине Неготин истакао је да је последњих неколико година локална самоуправа бацила посебан акценат на бригу о објектима од јавног значаја које су под заштитом и по којима се наш град препознаје. Тако је недавно завршена реконструкција зграде у центру града у којој се некада налазила саобраћајна полиција, санирани су кровови на Ватрогасном дому, згради републичке инспекције, школама. У плану је и уређење фасада, како би наш град био леп посетиоцима , али и нама који живимо у њему. 

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.