Четвртак, 05. Децембар 2013.

Промовисана књига „Нитоген“ Миљана Ристића

У неготинском Дому културе, синоћ је  промовисана нова књига Миљана Ристића „Нитоген“, необичне приче о обичном животу. На изузетно посећеној промоцији, у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“,  о досадашњем стваралаштву Миљана Ристића и самој књизи говорили су Тамара Луцић Динић, Радојка Плавшић, Саша Скалушевић и Горан Вучковић.

   

„Ова књига јесте покушај да се појму „Нитоген“ да крајња форма, смисао и контекст. Погрешно и непотребно је схватити појам „Нитоген“, као другу страну медаље, као тамну страну наше колективне и индивидуалне свести и душе, јер он представља и симболишђе много више од тога. Да не бих беспотребно развијао причу, крените са читањем и схватићете шта све заправо треба и не треба да представља Нитоген“ – написао је аутор у предговору  књиге, коју је посветио свом граду, свом Неготину.    

 

Миљан Ристић, живи и ствара у Неготину, и до сада је објавио две књиге постмодерних прича „Увертира“ и ДемоНкратија“, као и књигу дечије поезије „Екстра немирци“, коју је посветио својој деци. Већ дужи низ година успешно води три различита блога, са којих су поједини текстови превођени на неколико светских језика. Wегове приче објављене су у у више књижевних листова и публикација, као и е-магазинима, блоговима и порталима. Три године за редом, текстови са његових блогова објављивани су у „Блогопедији“, као најбоље интернет приче из регије.

 

Књига „Нитоген“ изашла је у издању Крајинског књижевног клуба, а њено издавање помогла је и Општина Неготин.