Среда, 16. Април 2014.

Промоција нове бине

 

Културно-спортском манифестацијиом одржаном на градском тргу, уз учешће ученика основних и средњих школа, културних и спортских удружења промовисана је нова градска бина коју је Општина Неготин добила у оквиру пројекта из ИПА програма прекограничне сарадње „Развој прекограничних активности у области културе и спорта”.  

„Мултифункционална бина омогућиће већи број културних, спортских и других јавних програма будући да је Општина Неготин до сада била принуђена да изнајмљује бину за одржавање градских манифестација и за то издваја значајна средства“ – поручио је Марко Милосављевић, координатор пројекта.

 

Током вечери на градској бини смењивали су се бројни учесници. Млада екипа новоформираног гимнастичког клуба „Хајдук Вељко“, приказала је своје умеће као својевстан спој спорта и уметности.

На почетку етно блока, у свом стилу, громогласним извођењем VI Мокрањчеве руковети, популарне неготинске химне, присутне је поздравио Драгољуб Фируловић-Џо.

   

Богатство народног стваралаштва кроз песму и игру показали су чланови КУД“Стеван Мокрањац“ као и ученици ОШ „Вера Радосављевић“ и Пољопривредне школе.

 

Увек расположна вокална етно група „Маринике“ приказала је део свог богатог репертоара.

   

Другачији ритам, али и одличну енергију пренели су учесници из ритмичке и музичке секције ОШ “Вера Радосављевић”, а модерним плесом представила се плесна група  “Little five” Пољопривредне школе Буково.

   

Након тога наступили су ученици Музичке школе, са одсека хармонике, виолине, гитаре и трубе.

   

ОШ “Бранко Радичевић” традиционално, представила се музичким спектаклом припремљеним за Дан школе, ове године под називом “Бранковизија”.

 

На крају програма, као специјални гост и звезда вечери, наступио је Неготинац Никола Станојевић,  учесник серијала X Фактор.

Иначе, укупна вредност пројекта „Развој прекограничних активности у области културе и спорта” је 1.435.450 евра,  од тога је општина Неготин као пратећи партнер,  за реализацију пројектних активности добила 145.400 евра. Осим бине Општина Неготин добила и два дечија игралишта, једно у централном градском парку и друго у насељу Вељко Влаховић.

Водећи партнер пројекта „Развој прекограничних активности у области културе и спорта“ који финансира Европска Унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румунија-Србија је општина Турну Северин (Румунија). У оквиру пројекта у Турну Северину је изграђен амфитеатар за културна дешавања и  уређене пешачке стазе у градском парку.  Пројекат је пратила и богата промотивна активност.

 

Реализацијом пројекта обогаћени су културни и спортски садржаји у обе општине и створене повољне прилике за унапређење сарадње културних и спортских удружења са обе стране границе.

У протеклих 17 месеци реализације пројекта, у потпуности су остварени циљеви пројекта као што је унапређење и проширење прекограничне сарадње у области културе и спорта са општинама из суседне Румуније, односно побољшање квалитета живота грађана са обе стране границе, такође и учвршћивање политичке, али и економске стабилности и развој читавог региона.