Недеља, 11. Септембар 2016.

Промоција антологије поезије „Звуци тимочке лире“

У дворишту Музеја Хајдук Вељка Петровића, као један од пратећих програма “Мокрањчевих дана”, приређена је промоција антологије поезије Тимочке Крајине, „Звуци тимочке лире“, аутора Горана Вучковића. Ово дело обухватило је 113 песника, рођених у Тимочкој Крајини, који имају објављену књигу поезије, а песма им задовољава естетска мерила приређивача.

 

“Антологија је избор који почива на чвршћим естетичким мерилима у односу на панораме и увек носи у себи и извесну дозу вредновања, но, мора се признати да је антологијски избор субјективни избор антологичара, не из разлога што приређивачи антологија не желе да направе објективан избор већ зато што се укуси приређивача разликују, а о укусима не треба расправљати. У овој књизи заступљени су и аутори који пишу поезију за децу. Отвара је Бранислав Брана Цветковић са две прекрасне песме за најмлађе. Аутори су заступљени хронолошким редом, по години рођења, дакле, од краја деветнаестог века па до данашњих дана. Могуће је да у распеваној Крајини постоји још нека поетска збирка и још неки аутор који заслужује да се нађе у овој књизи, а до чијих песама и података нисам дошао; ако их има, таквима дугујем извињење и очекујем да ће тај мој могући грех отклонити неки будући антологичари” – каже приређивач Горан Вучковић.

Поред приређивача ове антологије, Горана Вучковића у програм су учествовали и Томислав Мијовић, др Миодраг Сибиновић, др Љубиша Рајковић Кожељац, Драгољуб Фируловић, Михајло Васиљевић и Милорад Грбовић.

Програм је музиком завршио џез пијаниста и композитор Бојан Чукић, иначе и аутор џез верзије Мокрањчеве “Књигу пише Мула паша”.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.