Среда, 24. Децембар 2014.

Пројекат ,,Лични ставови –заједничке одлуке“

У Неготину је јуче представљен пројекат “Лични ставови-заједничке одлуке“, који  Општина Неготин реализује уз финансијску и техничку помоћ Немачке агенције за  међународну сарадњу и Швајцарске  развојне агенције.

На конференцији, која је тим поводом организована, говорили су Надица Васић, заменица председника Општине Неготин, Бранислав Милић, експерт ГИЗ-а, Маријана Ђорђевић, менаџер пројекта и Зоран Миловановић, пројект менаџер РАРИС-а, који такође пружа подршку у реализацији овог пројекта. 

Осим припреме техничке документације и промоције пивница, као туристички атрактивних дестинација, циљ пројекта је да се локално становништво на интензивнији начин укључи како у  процес јавне расправе око Плана деталне регулације за комплексе Рајачких и Рогљевачких пивница, тако и у сам процес избора најбољих идејних решења за уређење пивница и начин њихове промоције.

“Пивнице у Рајцу, Рогљеву, као и Штубичке пивнице, културно су добро од изузетног значаја и наша је обавеза, а и обавеза државе, да бринемо о својој културној баштини. Сви смо ми сведоци да ова насеља нису у стању у којем би по свом значају требало да буду, а зашто је то тако изискује једну озбиљну анализу.У претходном периоду започета је израда Плана детаљне регулације и пројеката водоводне и канализационе мреже у Рајцу и Рогљеву, а овог лета стручњаци Завода за заштиту споменика културе започели су и снимање стања Штубичких пивница и у току је израда планске документације за сва три пивничка насеља. Доношењем Одлуке о додељивању посебног статуса Рајачким пивницама желели смо да покажемо озбиљност у намери да уредимо овај комплекс. Такође биће формиран и Координациони тим који ће кроз пројекте уложити максималан напор да започне озбиљније уређење овог културног добра. Колико ћемо у томе бити успешни зависиће од свих нас из тима, али и становништва које живи у том делу општине као и оних који су власници пивница. Један од циљева овог пројекта је управо укључивање локалног становништва у израду Плана детаљне регулације, како бисмо заједно пивничка насеља довели у стање достојно њихове вредности” – истакла је Надица Васић, заменица председника Општине Неготин у обраћању новинарима.

Бранислав Милић, експерт Немачке агенције за  међународну сарадњу, истакао је веома добру сарадњу ове организације и Општине Неготин, која траје шест година и током које је реализовано више заједничких пројеката. Сарадња се не огледа само у новчаним донацијама, већ и у сталној комуникацији, размени искустава и савета.    

“Овај пројекат нема само економску компоненту и није уско везан за пивнице. Локална самоуправа ће кроз овај пројекат добити једну нову вештину комуникације са грађанима. Грађани ће бити у прилици да искажу свој став и мишљење о локалном економском развоју и моћи ће да се својим идејама активно укључе у процесс израде веома важних докумената” - рекао је Бранислав Милић, експерт ГИЗ-а            

Пројекат ,,Лични ставови – заједничке одлуке” представила је Маријана Ђорђевић, менаџер пројекта. Вредност донације је 25.000 евра а учешће Општине Неготин је 14.400 евра,  кроз плате запослених и трошкове канцеларије. Најшири циљ пројекта је подршка реализацији развојних пројеката Општине Неготин, у овом случају, туристичке валоризације Рајачких и Рогљевачких пивница.

Пројекат има  четири главне целине, а то су :

- Подршка завршетку израде Плана детаљне регулације за комплексе Рајачких и Рогљевачких пивница и процесу јавне расправе; 

- Расписивање конкурса за ученике основних и  средњих школа за израду најбољег ликовног рада - постера за промоцију пивница; у оквиру овог конкурса предвиђене су награде за ученике, ауторе изабраних ликовних решења, као и награде за школе чији ученици буду учествовали на конкурсу;

- Расписивање конкурса  за најбоље младе ауторе за израду идејних решења за уређење јавних простора на пивницама. Избор најбољих решења у оквиру оба конкурса засниваће се на активном учешћу и гласању локалног становништва чиме се пројектом подстиче сарадња и комуникација локалне самоуправе и грађана.

- На основу изабраних идејних решења биће урађен и главни пројекат уређења јавног простора на Рајачким привницама.

Последња фаза пројекта обухвата израду промо материјала у коме ће комплекси пивница бити представљени као туристичка дестинација заједно са пратећим туристичким капацитетима у области сеоског и винског туризма  и најзначајнијим садржајима културно - историјског наслеђа на територији општине Неготин.

Партнери у пројекту су  општине Кладово и Књажевац и град Зајечар, а подршку пружа  и  РАРИС