Четвртак, 30. Јун 2016.

Пројекат “Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Републици Србији”

У просторијама Удружења “Дуга” у Неготину данас је представљен пројекат “Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Републици Србији”, који спроводи Центар за самостални живот особа са инвалидитетом у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом и уз финансијску подршку УСАИД.


Пројекат су презентовали представници Националне асоцијације за особе са инвалидитетом Србије, а састанку су присуствовали председник СО Неготин, др мед. Љубисав Божиловић, Новица Лазић, члан Општинског већа општине Неготин, Смиљка Јурасовић из одељења за друштвене делатности и представници Удружења “Дуга”. На састанку се разговарало и о сарадњи локалних самоуправа и локалних организација особа са инвалидитетом.

“Циљ ових активности на локалном нивоу јесте да се унапреде и ојачају организацијски капацитети локалних организација особа са инвалидитетом, али и да се унапреди њихова сарадња са представницима локалне самоуправе. Додатно, овде у Неготину и у Бору, како би се сарадња подигла на један виши ниво и како би се на неки начин и институционализовала, до краја ове године или почетком следеће, уз нашу подршку, биће потписани меморандум о сарадњи између организација и локалне самоуправе, којим би се дефинисали кључни приоритети у наредне четири године и чијом би применом и имплементацијом требао да се унапреди положај особа са инвалидитетом у овом граду у разним областима,као штоп су рецимо област социјалне и здравствене заштите, образовања, несметаног  кретања, смањивања степена неприступачности односно уклањања баријера, односно у свим оним областима које они заједно препознају као приоритете који су у складу са реалним могућностима” – рекла је Иванка Јовановић извршна директорка Националне асоцијације за особе са инвалидитетом Србије.  

Председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић истако је спремност И жељу локалне самоуправе да се сарадња са организација које окупљају особе са инвалидитетом подигне на виши ниво.      

“Данас сам се упознао са бројним проблемима особа са инвалидитетом и трудићу се да при локалној самоуправи организујемо још бољу сарардњу са организација које окупљају особе са инвалидитетом у смислу формирања одређених тела при скупштини општине, како би имали људе који ће се бавити решавањем проблема особа са инвалидитетом.  Подржаћемо и потписивање меморандума којим ћемо сарадњу локалне самоуправе и удружења особа са инвалидитетом подићи на још виши ниво”истакао је др мед. Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин.

Пројекат “Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Републици Србији”, осим у Неготину реализује се још И у Пријепољу, Новом Пазару, Кладову и Бору.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.