Среда, 25. Новембар 2015.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Неготину

Европска унија, у оквиру друге фазе помоћи поплављеним подручјима у Србији, помаже опоравак малих пољопривредних домаћинства, кроз пројекат који спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација –ФАО.
Општина Неготин је једна од општина у којој се овај пројекат реализује. Са представницима сеоских месних заједница данас је у великој сали општине Неготин одржан састанак на коме је, поред осталог, саопштено да је рок за пријављивање домаћинства 11.децембар.

  

„Већ од сутра креће прикупљање пријава за помоћ, а критеријуми су да су домаћинства пријавила штету од поплава комисији за процену штете. За све нејасноће око попуњавања пријаве пољопривредници се могу обратити Одељењу за привредно друштвени развој као и Пољопривредној стручној служби у Неготину“ истакао је Дејан Стефановић, члан Општинског већа за пољопривреду.
Програм вредан милион и по евра намењен је као помоћ малим пољопривредницима који су претрпели штету од прошлогодишњих елементарних непогода. Ово је друга фаза помоћи подручјима погођеним елементарним непокодама, а у првој фази је било обухваћено 30 општина. Укупна вредност била је 30 милиона евра, од чега је 8 милиона било намењено малим пољопривредницима.

  

„Европска унија препознала је потребу да помогне и ево сада са још милион и по евра помаже мале пољопривреднике. Данас смо са представницима општине Неготин и месних заједница договорили начин попуњавања пријава. Позив је отворен за мале пољопривредне произвођаче који се активно баве пољопривредом, а рок за подношење пријава истиче 11.децембра“ изјавио је Александар Ментов, менаџер Програма ФАО.
У Оквиру овог програма одређена су укупно 23 пакета помоћи који укључују семенски материјал, ђубриво, саднице, сточну храну, сточни фонд и опрему, а пољопривредници сами одређују приоритете.