Среда, 14. Новембар 2012.

Привредни савет општине Неготин

3947_1.jpg

На четвртој седници Привредног савета општине којом је председавао Радиша Младеновић разматране су активности Немачке организације за међународну сарадњу – GIZ-KWD у оквиру пројекта Општински економски развој у региону Дунава са посебним освртом на пројекте које спроводила радна група за рурални развој. Седници су присуствовали Бранислав Милић, координатор пројекта GIZ-KWD и Ивана Дунић-Марковић консултант GIZ-a.

Како је том приликом истакао Бранислав Милић, општина Неготин је најпрогресивнији партнер од 10 општина у Источној Србији у којима се реализује пројекат Општински економски развој у региону Дунава. У девет пројеката GIZ је до сада уложио до 700.000 евра, а у наредној фази приоритет ће имати рурални развој, нагласио је Бранислав Милић.

3947_2.jpg

С обзиром да је општинама које желе да побољшају своје присуство у предстојећим пројектима, а имају добре основе за рурални развој, предложена могућност сертификације за рурални развој, Ивана Дулић – Марковић сугерисала је да се у општини Неготин у оквиру Привредног савета формира радна група за рурални развој. Такође, Дулић-Марковић је предложила да се из стратегије развоја општине Неготин за период 2013-2021. преузму сви подаци који се односе на рурални развој и искористе за сертификацију општине за рурални развој.

Како се чуло на састанку Привредног савета наредне године почиње 3. фаза програма економског развоја Дунава  и тада ће се у финансирање поред GIZ-a, укључити и организација швајцарске Владе. У тај програм у наредне четири године биће уложено око три милиона евра, с тим што ће рурални развој имати приоритет у односу на туризсам. С обзиром да је пољопривреда један од приоритета економског развоја општине Неготин, очекује се  да се преко пројеката у општину Неготин слију значајна средства.