Четвртак, 15. Септембар 2016.

Пријем за златне баскеташице

Председник општине Неготин, Јован Миловановић, приредио је данас пријем за баскеташице из екипе “Еликсир Хајдучице”, које су након освајања првог места у баскету „3 на 3“, на државном првенству у Београду, исти резултат поновиле и на међународном финалу 20. Спортских игара младих у Сплиту. Младе кошаркашице Евгенија Јовић, Кристина Ђурђић, Милица Милић и Јована Транић, предвођене тренером тренером Душаном Мандићем у финалу у Сплиту победиле су првакиње Хрватске, екипу „Краљице Загреба“ резултатом 15:8.

 

Општина Неготин је младе спортискиње и њиховог тренера, наградила за њихов успех новчаним наградама у износу од по десет хиљада динара.

„Радост са моје стране је велика, зато што са овог места настојимо да мотивишемо све грађане општине Неготин да дају све од себe, јер је једини начин да изађемо из тешке ситуације, рад и залагање и правилaн избор људи који ће радити и координирати. Ту мислим и на Душана који је показао да је прави избор и који је заслужено добио и оправдао Мајску награду, и од њега и у наредном периоду очекујемо добре резултате. Оно што је најбитније, јесте да се са нашом децом ради темељно и да се формирају људи који су стабилни, упорни, вредни и да имају велики степен самоиницијативе и само тако можемо да доведемо у ред све области. У спорту Србија предњачи и ја бих волео да се и у другим областима постижу једнако добри резултати, јер друштво зависи од многих области. Спорт је област која зависи од мотивације људи, ми се сви радујемо спортским успесима, али заостајемо у неким стварима које би спортистима омогућили да раде у још бољим условима. Ми смо учинили све што се тиче општине да финансијским утицајем побољшамо резултате, али нисам задовољан стањем спортске инфраструктуре, и њу морамо у наредним годинама да побољшамо.“ – истакао је Јован Миловановић, председник општине Неготин.

 

Сезона у баскету за младе неготинске кошаркашице је завршена, али су у наредном период пред њима нови изазовима, с обзиром да постоје најаве да ће 2020. године баскет постати олимпијски спорт. 

 

“Систем бирања играчица за нашу репрезентацију биће прикупљањем бодова кроз сениорска такмичења на турнирима и зато планирамо да следеће године учествујемо на свим сениорским турнирима са овим кадеткињама, да сакупљамо бодове, да из године у годину буквално градимо тим за нашу земљу. Да ли ће нека од ових девојака бити у репрезентацији у овом тренутку је тешко рећи, али надамо се да ћемо својим радом успети да конкуришемо за тако нешто. Постоји могућност да Неготин буде и домаћин једног таквог турнира, а с обзиром да имамо подршку општине, учинићемо све да то и остваримо” – рекао је Душан Мандић, тренер младих кошаркашица.  

 

Младе кошаркашице враћају се обавезама у свом клубу, где их ускоро очекују првенствене утакмице. По речима Мандића, након повратка из Сплита девојке су имале само један дан паузе и одмах након тога прикључиле су се својим саиграчицама у екипи и наставиле да тренирају. У наступајућој сезони, иако су по годинама кадеткиње, такмичиће се у годину дана старијој јуниорској конкуренцији, а амбиције су пласман на завршницу првенства Србије у тој категорији.

 

Општина Неготин је младе баскеташице, након успеха у Беграду, преко Спортског савеза наградила спортском опремом, а обезбеђен им је и превоз до Параћина оделке су наставили пут ка Сплиту. У знак захвалности, младе баскеташице поклониле су председнику општине Неготин дрес са својим потписима.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.