Уторак, 21. Фебруар 2023.

ПРИЈЕМ ЗА НЕГОТИНСКЕ ВАТРОГАСЦЕ - СПАСИОЦЕ МИЛАНА МЛАДЕНОВИЋА И ДРАГАНА ЂОРЂЕВИЋА

Владимир Величковић, председник Општине Неготин, приредио је данас пријем за Милана Младеновића и Драгана Ђорђевића, ватрогасце - спасиоце из Неготина, који су се вратили кући после осам дана проведених у Турској, где су као део Спасилачког тима из Србије помагали угроженом становништву, након разорног земљотреса у тој земљи. Пријему је присуствовао и Небојша Живковић, шеф смене Ватрогасно-спасилачког батаљона Бор.

„ Поносни смо, пре свега зато што смо један од неколицине градова и општина чији су суграђани, били  део тима за спасавање у Турској, што у својим редовима имамо људе који су се специјализовали за интервенције у нимало пријатним околностима,  који су спремни да у тешким ситуацијама дају себе и били спремни да помогну људима у најтежим тренуцима. Захвалио сам се у своје лично и име грађана наше општине, и изразио поштовање, пре свега зато што су то млади људи који су се нашли на месту које најмање личи на нешто што су до сада могли да виде и доживе. Њихов допринос је, сазнао сам из разговора који смо водили, немерљив. Тешко је  речима описати  оно што су доживели, али и својим радом допринели и колико су живота успели да спасу.“, истакао је председник Величковић.

Неготински ватрогасци, као део српског тима за спасавање, упућени су у  турски град Хатај где су са колегама из свих делова света, даноноћно помагали у спашавању људи и рашчишћавању рушевина.

„Годинама се спремамо за овако нешто. Вежбе су једно, али реална ситуација је скроз друго. Оно што смо тамо затекли је благо речено једна катастрофа. Велики број жртава, много срушених зграда, највећи проблем је што су све службе буквално заказале са својим деловањем и онда смо се нашли у једном општем хаосу. Прва екипа је кренула из Србије авионом, а ми смо као подршка ишли возилима, путовали смо 30 сати, што није занемарљиво. Пауза је искоришћена само да се сипа гориво и да се настави даље, да би нашим колегама били од што веће помоћи. Деловали смо као један тим, представљали смо Србију. Радили смо наизменично, јер не може да се ради константно дан и ноћ. Српски тим је лоцирао три живе особе и једну смо извукли. А што се тиче настрадалих особа, лоцирали смо 23, од којих је извучено 14. Када наиђемо на живу особу, копали смо што се каже и рукама и ногама да стигнемо што пре до њих.“, изјавио је Милан Младеновић, вођа тима за спасавање из рушевина Одељења за ванредне ситуације из Бора.

Тло се, у подручју угроженом разорним земљотресом, није смиривало. Потреси јачег и слабијег интезитета  додатно су отежавали рад спасилачких тимова на терену. Српском тиму који се састојао од 45 ватрогасаца-спасилаца помагао је и равноправни члан тима пас Зиги.

„Када си тамо, када си на терену, то је катастрофално. Сцене су апокалиптичне. Много урушених објеката, на жалост и много жртава.  Људи и службе су им биле у колапсу. Потресна је комплетна ситуација која је задесила те људе. Ми смо били у регији Хатаји на граници са Сиријом која је била и најугроженија. Били смо адекватно опремљени за проналажење жртава, имали смо и Зигија који је равноправни члан тима који је стварно радио као и остали спасиоци на терену.“ , рекао је  Драган Ђорђевић, члан Спасилачког тима за спасавање из рушевина Одељења за ванредне ситуације у Бору.

Општина Неготин настоји да, након уређења простора за рад неготинске полицијске станице, у сарадњи са надлежним министарством унапреди услове за рад и Ватрогасно-спасилачкој јединици, пресељењем из центра у део града где ће најбрже моћи да одговоре на позиве угрожених грађана.