Уторак, 13. Март 2018.

Представљање општине Неготин у Бриселу

У уторак 6. марта у  представништву покрајине Баден-Вуртемберг у Бриселу, у оквиру програма "Европско наслеђе вина - филм, дискусија и дегустација" у организацији др Гордане Поповић, почасног грађанина општине Неготин, изасланика Аустрије у Бриселу, новинара Душана Гајића, аутора филма „Обећање“ и Општине Неготин, приређена је посета Бриселу представницима Удружења винара „Неготинска Крајина“ које је предводио Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

 

Гости неготинских винара били су и винари из општине Књажевац са председником Општине Књажевац  Миланом Ђокићем и шефом кaбинета Банетом Јосифовићем.

 

Присутним званицама је приказиван документарни филм "Обећање", аутора Душана Гајића, награђиван на многим фестивалима, који говори о повратку великих вина која су предуго заборављена. Реч је о филмској причи која гледаоце води на пут  ка источној Србији, представља француску породицу винарија којe верују у ренесансу Бургундије на Балкану, у селу Рогљеву код Неготина, и упознаје са људима на које је утицала ова област.

 

Након пројекције уследило је представљање наше општине и Удружења винара „Неготинска Крајина“ кроз дискусију и дегустацију. Вина винарија Манастира Буково, „Виммид, „Дајић“, „Матаљ“, „Рај“, „Микић“ и Француске винарије из Рогљева, добила су изузетне похвале од стране присутних гостију. Програму су присуствовале многобројне званице.

 

Између осталих др Марина Јовићевић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији и Ана Хрустановић, шефица Мисије Србије при ЕУ у Бриселу. Програм "Европско наслеђе вина - филм, дискусија и дегустација" у  контексту годинe европске баштине и придруживања Србије ЕУ, био је изузетна прилика да Општина Неготин своје потенцијале представи кроз квалитетна вина која настају у  неготинском виногорју. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.