Недеља, 29. Април 2012.

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић одржао конференцију за новинаре

3662_1.jpg

Данас је одржана конференција за новинаре председника општине Неготин др Влајка Ђорђевића,  на тему раскида уговора о пословно техничкој сарадњи општине Неготин са продукцијском кућом „Golden Fish Film“ DOO из Неготина. Поводом раскида поменутог уговора на сајту општине Неготин објављено је саопштење за јавност др Влајка Ђорђевића, док је данашња конференција директно иницирана бројим дезинформацијама које су током јучерашњег дана емитоване путем телевизијског сигнала нелегалне  фреквенције који се могао пратити у Неготину и неким околним селима, такође и у градским и појединим сеоским кабловским системима и то у програму без идентификације, у емисији под називом  „Неготинске вести“.   

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, у свом обраћању медијима истакао је да ова  конференција за новинаре има за циљ објективно информисање грађана општине Неготин, а да је раскид уговора о пословно-техничкој сарадњи општине Неготин са продукцијом „Golden Fish Film“ DOO из Неготина, изазвао  негативне коментаре надлежних из ове продукцијске куће, који су, на различите начине, пласирани у јавности. 

3662_2.jpg

Председник општине Неготин образложио је разлоге за потписивање, али и раскидање уговора са продукцијском кућом „Golden Fish Film“ DOO. 

Општинско веће општине Неготин, на седници одржаној 27. априла 2012. једногласно је донело одлуку о раскиду Уговора о пословно-техничкој сарадњи са продукцијском кућом „Golden Fish Film“ DOO из Неготина. Разлог за овакву одлуку Општинског већа је непоштовање услова из уговора од стране ове продукцијске куће а који се односе на емитовање програма. Уговором, потписаним 14. марта ове године било је  предвиђено да продукција „Golden fish Film“ прилоге о активностима Општинске управе и општинских институција емитује путем интернета као и у градским и сеоским кабловским системима.  

Провером емитовања програма ове продукцијске куће у последњих месец дана, установљено је да се у кабловском систему у Неготину програм емитује нередовно и са паузама од по неколико дана. Програм са актуелним информацијама о активностима општинских институција и Општинске управе, како су писаном изјавом потврдили председници Савета МЗ, није емитован, ни у сеоским кабловским системима у Радујевцу, Прахову, Уровици, Мокрању, Јабуковцу, Буковчу, Кобишници, Милошеву и Душановцу. То практично значи да мештани ових села, а реч је о највећим селима наше општине,  не могу да прате програм ове продукције, односно да прате активности наше локалне саоуправе, па општина Неготин нема интерес за даљу реализацију поменутог уговора. 

Одлуку о раскиду Уговора са продукцијом „Golden Fish Film“, Општинско веће општине Неготин, донело је као савестан и одговоран орган извршне власти, на предлог председника општине, са циљем да спречи неорационално и узалудно трошење новца из општинског буџета. 

Иначе, из општинског буџета општине Неготин, месечно се за медијско праћење активности Општинске управе и општинских институција издваја 700.000,00 дин. не 1.200.000 динара, како је злонамерно пласирано у јавности, а уговори су потписани са медијским кућама: РТВ Бор, Тимочка телевизија и радио и ТВ Фолк диск. Све ове медијске куће обавезне су да, по истеку месеца, уз рачун, доставе и снимљене материјале са емитованим прилозима и гостовањима, као и списак свих емитованих програмских садржаја.

Ово информације су у петак у форми Саопштења за јавност, објављене на сајту општине Неготин, а током јучерашњег дана, на телевизијском програму без идентификације, емитованом на фреквенцији која, према званичном извештају Републичке радио дифузне агенције није додељена ни једној ТВ станици у радио-дифузној области три којој припада општина Неготин, објављен је кајрон са бројним неистинама и паушалним оценама. 

Кајрон је започет реченицом:  “27.април 2012.године остаће запамћен за Неготин јер је председник општине др ЂОРЂЕВИЋ Влајко заједно са члановима општинског већа укинуо средства нашој медијској кући“. 

Питамо којој медијској кући, кад медијска кућа са таквим називом не постоји. 

Да поновимо: Општинско веће општине Неготин, на седници одржаној 27. априла 2012. једногласно је донело одлуку о раскиду Уговора о пословно-техничкој сарадњи са продукцијом „Golden Fish Film“ DOO из Неготина, не медијском кућом, односно јавним гласилом. 

Сличне информације пласиране су и у информативним емисијама без идентификације под називом „Неготинске вести“, емитованим у кабловском систему у граду и појединим селима, док је на профилу под називом ТВ Рама на друштвеној мрежи Фејсбук објављен наслов: др ЂОРЂЕВИЋ ВЛАЈКО "ГАСИ НЕГОТИНСКУ ТЕЛЕВИЗИЈУ". Питамо коју “Неготинску телевизију” кад под наквим називом није регистрована ни једна телевизија.

3662_3.jpg

Подсећамо, право емитовања ТВ програма, односно легалну фреквенцију у радио-дифузној области три којој припада општина Неготин, такозваној трећој зони, а према јучерашњем извештају Републичке радио дифузне агенције (РРА)  нема ни једна медијска кућа под називом „Неготинска телевизија“, „Golden Fish Film“ или ТВ РАМА.

Ову информацију је врло лако проверити на сајту РРА путем претраге регистра дозвола. Ако укуцате било коју од ових тзв телевизија, добиће одговор да емитер са таквим називом није пронађен. 

Такође, према информацији објављеној на сајту Републичке агенције за електронске комуникације – РАТЕЛ-а, на листи од 55 еф-ем и ТВ станица, неовлашћених корисника радио телевизијског спектра, на 50. месту налази се „ТВ Рама“ Неготин. Дакле, такозвана ТВ Рама је „дивља“ ТВ станица без легалне фреквенције, односно без дозволе за рад. Због тога општина Неготин није ни склопила уговор о пословно-техничкој сарадњи, односно медијском праћењу својих активности, са овом такозваном телевизијом. 

И зато подсећам власника и директора ове такозване медијске куће који ме јавно прозива да кршим Законе, да ће већ сутра, о емитовању ТВ програма непознате идентификације, на нелегално запоседнутој фреквенцији, и званично бити обавештене надлежне институције,  Републичка радиодифузна агенција (РРА) и Републичка агенција за електронске комуникације – РАТЕЛ. Као доказ послужиће нам материјал снимљен током јучерашњег дана. Такође, ја ћу лично, као председник општине Неготин, а због увреда и клевета изречених на мој рачун, правду потражити на суду. 

У целој овој причи, међутим остаје отворено питање: Због чега смо склопили уговор са продукцијом „Golden Fish Film“, кад то није званични медиј. Одговор гласи: Директор ове продукције усмено ме је обавестио да је у фази прибављања дозволе за рад и да у том периоду путем предајника емитује експериментални програм. С обзиром да тај програм није био легалан, а рачунајући да ће можда ипак у догледно време добити фреквенцију, а да у међувремену искористимо законску могућност о емитовању програма путем кабловског система, ми смо се одлучили да склопимо уговор са поменутом продукцијом. Међутим, испоставило се да продукција Golden Fish ни тај услов не испуњава по уговору, односно да програм који они евидентно производе може да прати само мали број наших грађана. То је за нас био довољан разлог да раскинемо уговор. 

И за крај, на примедбу да је највећа средства за медијско праћење активности општине Неготин „иду телевизијама које не плаћају порез у нашој општини и не запошљавају грађане општине Неготин“, одговарам:

На жалост, након гашења ТВ Крајина, општина Неготин изгубила је једину медијску кућу са седиштем у нашем граду, која има легалну фреквенцију. Због тога смо принуђени, а са циљем да информишемо наше грађане о најзначајнијим активностима, да склапамо уговоре о медијском праћењу, са медијским кућама са легалним фреквенцијама чије је седиште у суседним општинама. Са друге стране, у тим медијским кућама, за информисање из Неготина ангажовани су новинари и сниматељи из нашег града.