Уторак, 16. Септембар 2014.

Поплаве у Општини Неготин

На територији општине Неготин, према подацима Штаба за ванредне ситуације, стање је стабилно, а штаб, који је у непрекидном заседању, одредио је приоритете и капацитете за предузимање одговарајућим мера на отклањању последица поплава и бујичних наноса.

Током јучерашњег дана и ноћи велики број грађана, на територији општине, пријавио је плављене подрума, гаража и дворишта, а било је и пријава изливања фекалне канализације у домовима грађана. Под водом је више стотина објеката.

По налогу Штаба, ангажовани су сви капацитети пумпи на испумпавању воде из подрума зграда и приватних кућа у граду и по месним заједницама. Током ноћи ангажована је механизација на пробијању дела канала и проширењу у делу који пролази код улаза у касарну ВС. Према последњим информацијама са терена вода се са Милошевског пута повлачи. Такође у МЗ Уровица вода се повукла.

По пријавама, 2 старије особе са Милошевског пута су евакуисане из својих кућа код комшија. Из насеља Самариновачки пут евакуисана је старија женска особа и смештена у Здравствени центар Неготин. Евакуацију и смештај је извршила Хитна служба ЗЦ Неготин.

У Месној заједници Самариновац евакуисане су две особе код рођака, има утопљених домаћих животиња и материјалне штете на објектима и путевима у селу. У Месној заједници Душановац поплављен је део села, евакуисане су 2 особе код рођака и 2 особе су пребачене у више делове стамбених објеката, такође има материјалне штете на објектима и путевима у селу. Због бујице, у Михајловцу је оштећено извориште, трафо станица са које се оно напаја и део пута. Има воде у стамбеним и економским објектима.

У Дупљану, Слатини, Уровици има штете и поплављених стамбених и економских објеката, нема евакуисаних.

Магистрални пут М-25 Неготин-Кладово је у прекиду, док се на магистралном путу М-24 Неготин-Мајданпек, саобраћај одвија отежано, као и на регионалном путу Неготин – Слатина, где је дошло до обрушавања брда.  Железнички саобраћај је у прекиду на деоници Прахово – Прахово пристаниште. Све линије телефонског саобраћаја функционисале су без прекида уз мање сметње.

Током ноћи, код касарне је дошло до пада тополе која је попречила пут и оборила жицу са бандере уличне расвете. Екипа ЈКП Бадњево је уклонила тополу. Такође опрала је и пут, јер је остала већа количина земље и уклониће кабл који је на земљи.

Због плављења трафо станица, потрошачи у делови града, који се напајају са трафо станица Градиште 3 и 4, немају електричну енергију.

Ситуација на ХЕ „Ђердап 2“ је стабилна, а насип који је јуче изграђен зауставио је продирање воде у додатну хидроелектрану.

Штаб за ванредне ситуације ангажовао је Црвени крст и Центар за социјални рад на евидентирању, допремању воде и пакета помоћи угроженом становништву.     

Према информацији из Метеоролошке станице Неготин у периоду до 06часова јутрос, забележене су падавине од 161л/метру квадратном.