Петак, 02. Октобар 2015.

Помоћница председника општине обишла месну заједницу Самариновац

Александра Величковић, помоћница председника општине Неготин за развој месних заједница, социјалну политику и националне мањине обишла је данас месну заједницу Самариновац и радове у овом селу.

  

„Један од приоритета општине Неготин јесте унапређење и развој месних заједница управо у ту сврху ми подржавамо пројекте и иницијативе савета месних заједница који су битни за ресавање проблема и за добробит целог села. Из тог разлога буџетом општине Неготин за месне заједнице планирана су средства у износу од 93 милиона динара. Урађено је доста тога по месним заједницама током ове године. Конкретно у месној заједници Самариновац урађено је оно што је за њих био приоритет, а то је да им се омогући наставак изградње Дома културе, у чему им је општина помогла, урађена је санација  атарских путева, а у току је и адаптација просторије за омладину. За ове радове издвојено је око 4 600 000. Планови за 2016. годину су такође велики, и ја бих похвалила савет месне заједнице Самариновац, као веома организован и активан, и локална самоуправа ће помоћи реализацију већине њихових планова у наредној години“ – истакла је Александра Величковић.

  

Димитрије Лунгуловић, председник савета Месне заједнице Самариновац, истакао је да су резултати рада актуелног савета месне заједнице видљиви, а најавио је и нове радове.

  

„Завршили смо радове на крову Дома културе и санацији атарских путева, тренутно се изводе радови на просторији за омладинце. Ништа од овога не би било могуће без помоћи општине. До краја године планирамо да средимо пут према сеоском гробљу, као и само гробље. Велике планове имамо и у 2016. години. То су пре свега преостали радови на Дому културе, за шта очекујемо помоћ општине, а и сами мештани ће прикупити део средстава. У плану је и сређивање терена за мали фудбал као и наставак уредјења атарских путева“

Свој кутак ускоро ће добити и млади у овом селу, када буде завршена адаптација просторије.

  

„Трудимо се да сто пре завршимо ове радове, како би млади имали свој кутак за себе и за своје потребе. Планирали смо да направимо две просторије од чега би једна била за рекреацију, а друга би служила за састанке и друге намере“ – каже Милан Манић, заменик председника Савета месне заједнице Самариновац.

Поред младих и чланова савета, у бројне акције у селу укључени су и старији мештани, каже Драгиша Барбуловић, секретар Савета месне заједнице.  

  

„Пријатно је гледати како млади једноставно желе да нешто мењају, граде, стварају у својој средини и ми стари то морамо да помогнемо, млади имају енергију, ми имамо пара и искуства и онда долазе и резултати. Наравно без помоћи општине Неготин то би веома тешко ишло, али су они препознали нашу вољу и жељу и помажу нам у свим акцијама“    

Захваљујући помоћи општине Неготин у Самариновцу је санирано скоро 12 километара атарских путева и већина неасфалтираних улица у селу, које су биле у веома лошем стању. Упоредо са санацијом атарских путева и улица, очишћене су и дивље депоније поред пута.