Петак, 16. Септембар 2016.

Подела ђубрива и семена пољопривредницима

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) почела је овог месеца са испорукама ђубрива и семена за пољопривреднике у источној Србији који су претрпели штету од поплава и ледолома током 2014. године.

У Неготину је јуче завршена испорука и подела преко 13 тона ђубрива, које је део пакета помоћи у семенима за јесењу сетву, за укупно 44 пољопривредна газдинства која ће у првој половини октобра добити и семе пшенице, односно јечма. Укупна вредност испорученог ђубрива износи преко 550.000 динара.

Поделу семена и ђубрива за пољопривреднике општине Неготин финансира Европска унија у оквиру програма „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“ а из претприступних фондова ИПА 2014. До сада је, кроз предходне испоруке семена, сточне хране, пластеника, пумпи за наводњавање и стоке, помоћ добио 251 пољопривредник из Неготина, а укупна средства до сада издвојена за ову општину износе преко 55.000 евра. До краја године пољопривреднике у Неготину очекује и испорука садница воћа која је планирана за крај новембра текуће године.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 92 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА 2012 и ИПА 2014. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа и инфраструктуре, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у општинамка које су највише погођене поплавама. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП, АСБ и Дански савет за избеглице (ДРЦ), Аустријска агенција за развој (АДА) и Светска банка – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за управљање јавним улагањима.