Четвртак, 30. Јун 2016.

Почело Неготинско лето

У среду 29. јуна ликовном радионицом  у Музичком павиљону, у градском централном парку, званично је почело Неготинско лето 2016. 

  

Ликовна радионица под називом „Радост у плавом“ која је окупила педесетак учесника узраста до 18 година, један је од програма којима ће се у општини Неготин, у организацији Туристичке организације Неготин, обележити Међународни дан Дунава. Наши намлађи суграђани у друштву родитеља и просветних радника уживали су у парку пецајући рибу у импровизованим чамцима и пецаљкама са магнетима. Како виде Дунав приказали су акварел техником у касним послеподневним сатима, уз подршку неготинских уметника. Њихов труд је похваљен, а награђени су и најлепши радови у категорији предшколског узраста. 

У петак 1. јула од 17 часова на Кусјаку ће за најмлађе бити организовано неколико радионица под називом „Дунавски еко објектив“, док ће Централна прослава Дана Дунава бити организована у недељу 3. јула, на Кусјаку, уз такмичење у пецању, веслању, справљању рибље чорбе, дочек регате и богат музички програм.

Најављујући програм  „Неготинско лето 2016“ Татјана Панић, члан Општинског већа за културу и туризам је изјавила да ће током јула бити организовано низ програма све у циљу побољшавања летње понуде града. 

„Жеља нам је да свима који ће у топлим јулским данима бити у Неготину и околини пружимо прилику да уживају у програмима које ће приредити наше институције културе, неготинска туристичка организација и неколико удружења. Оно што нас очекује у уторак 5. јула је леп музички програм на отвореном, који ће приредиити свима добро познати Милутин Сретеновић Срета, учесник управо завршеног серијала „Никада није касно“. За понедељак 11. јули припремамо програм којим ћемо показати да нисмо заборавили нашег драгог Љубишу Стојановића Луиса, великог уметника и хуманисту, човека који је годинама помагао децу без родитељског старања у Дому „Станко Пауновић“. Те вечери наши гости биће Марко и Маја Стојановић, Луисова деца, који су пошли очевим стопама и баве се музиком, око десетак бендова, неколико естрадних уметника са ових простора. Позивам све љубитеље Луисове музике и поштоваоце свега што је он чинио за наш град да те вечери заједно слушамо његову музику и мислимо на њега. Општина Неготин ће и ове године учествовати у манифестацији „Тесла дани“ коју организује Кластер путевима културе. Захваљујући успешној сарадњи са  Музејом Николе Тесле у Београду, пројекцијама десетак филмова у Биоскопу Крајина биће обележен дан рођења великог научника. Општина Неготин се првенствено захваљујући делу свог знаменитог суграђанина Ђорђа Станојевића налази на Путевима Тесле у Србији и управо ће књига која је своју промоцију доживела на дан рођења великог Неготинца, реч је о делу Ненада Војиновића, директора Историјског архива Неготин „Ђорђе Станојевић, биографија великог научника“ бити промовисана у Заводу за културни развитак у Београду, као један од програма манифестације „Тесла дани“. Приредићемо и изложбу којој ће претходити предавање на тему „Никола Тесла и Хјуго Гернсберг- сарадња два визионара и ствараоца. Тога дана заинтересовани ће у галерији Дома културе моћи да погледају и два интерактивна експоната, Теслин трансформатор и Колумбово јаје.“

И ове године биће организован продајно – изложбени Сајам сувенира и старих заната, у градском парку, уз наступ етно група у вечерњим сатима. Најмлађима је намењена и радионица „Архетип 2016“ коју на пивницама у Рогљеву, уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије и Општину Неготин, за децу из дијаспоре и Неготина, организује Креативно удружење „Него“.

Изложбе „Памтићу све... Десанка Максимовић“ и „125 година штампе у Неготину“  намењене су  посетиоцима са другачијим интересовањима. Дочеком Ђердапске регате у недељу 31.јула биће завршено “Неготинско лето 2016“.

 
  
  
  
  
  
  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.