Четвртак, 18. Септембар 2014.

Почело чишћење канала на Радујевачком путу

По налогу Штаба за ванредне ситуације, Јавног предузећа за грађевинско земљиште и инспекције , екипе ЈКП „Бадњево“ данас су почеле интервентне радове на чишћењу канала на Радујевачком путу.

Канал се чисти од растиња и траве, а биће уклоњени сви објекти који успоравају и онемогућавају проток воде кроз канал. Радове су обишли председник Општине Неготин Јован Миловановић и заменица председника Надица Васић.

У овом насељу од јуче раде пумпе Јавног комуналног предузећа, које црпу воду из из канала, дворишта и објеката. Вода се током дана повлачи, а надлежни очекују да ће се вода у потпуности повући када се реши проблем са каналима.

Вода се повлачи и из осталих угрожених насеља, али још увек има велики број домаћинстава где се задржава у двориштима,  подрумским просторијама и економским објектима.

Током дана организовано је снабдевање угрожених насеља пијаћом фласираном водом и храном, по потреби.

Од јутрос је са радом почела и Комисија за процену штете, која обилази домаћинства која су поплављена, у циљу процене настале штете на објектима и пољопривредном земљишту. Грађани Општине Неготин, чија су домаћинства претрпела материјалну штету као последицу елементарне непогоде, која је последњих дана погодила нашу општину, насталу штету могу да пријаве, Комисији попуњавањем пријаве штете, преко месних канцеларија или директно у Услужном центру Општинске управе општине Неготин. Пријаве се подносе на прописаном обрасцу који се може преузети у Месним канцеларијама и Услужном центру Општинске управе општине Неготин. Штаб за ванредне ситуације позвао је грађане да што хитније поднесу пријаву настале штете, како би Комисија благовремено извршила процену. Услужни центар радиће и током викенда у времену од 7 – 15 часова.

Јутрос је са радом почео и стручни тима који ће извршити процену неопходних радова на водотоковима и каналима на територији општине Неготин. Стручни тим ће у што краћем року обићи водотокове и канале на територији града и по месним заједницама и сачинити извештај о потребним радовима.  

Водећи људи Општине Неготин, обишли су данас и месни заједницу Слатина, где је поплавни талас начинио огромну материјану штету. Већи део насеља је био поплављен, а на путу Слатина-Уровица дошло је до појаве клизишта и одрона па је ова саобраћајница готово неупотребљива за саобраћај. Вода је однела и мост у једном делу села, који је оштећен и мајским поплавама.  

 

По информацијама којима располаже председник Општине Неготин, погонско стање на  ХЕ „Ђердап 2“ се нормализује. Тренутно су три агрегата ван функције, од чега је 1 агрегат у редовном ремонту, на другом се отклањају последице поплава, док ће трећи током дана највероватније бити пуштен у рад.

Када је у питању снабдевање електрином енергијом без напона су потрошачи који се снабдевају са трафо станице Кусјак 2, а екипе ЕД отклањају ситније кварове. Без телефонског саобраћају је и даље око 300 корисника у улицама 12. септембар, Карапинџина и на Радујевачком путу.

Директор ЈКП „Бадњево“, Голуб Рајић, још једном је поновио да је по првим прелиминарним резултатима из Завода за јавно здравље, вода из градског водовода хемијски исправна за пиће, док се микробиолошке анализе у току. У складу мера које је препоручио Завод, вода се додатно хлорише, појачан је надзор дан извориштима, а препоручује се прокувавање воде из мреже док не стигну коначни резултати микробиолошких параметара.