Понедељак, 08. Април 2019.

Почели 46. Сусрети села

Традицонална  манифестација народног стваралаштва „Сусрети села“ отворена је 46. пут у суботу 6.априла у Јасеници, селу које је прошле године проглашено за свеукупног победника такмичења. Манифестацији су присуствовали Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Мерлина Селенић, заменик председника, Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу, представници институција, удружења и бројни гости и мештани Јасенице.

  

Овогодишње „Сусрете села“ који ће окупити културно-уметничка друштва из Јасенице, Чубре, Шаркамена, Сикола, Штубика, Јабуковца и Кобишнице отворила је Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин поручивши да је чување традиције кроз приказивање богатства наших обичаја, аутентичне ношње, народне игре и музике, наш заједнички задатак.

  

„Ваше залагање у окупљању мештана, чланова културно-уметничких друштава и у реализацији програма, који ће, не сумњам, и ове године показати сву раскош нашег народног стваралаштва, изузетно је важно и представља карику која повезује прошлост, садашњост и будућност. Посебно је важно у последње време, када се суочавамо са великим одливом становништва из нашег краја. Из тог разлога заједно морамо истрајати у настојањима да се ова манифестација организује још дуги низ година.  Број овогодишњих учесника је мањи у односу на претходну али се искрено надам да ће нам се идуће године придружити и представници других села који ове године нису то могли да учине. Позивам вас да се такмичите, дружите, да чувате и приказујете обичаје нашег краја, да негујете лепоту музике са ових простора, поштујете и следите богату традицију и корене.“ истакла је Мерлина Селенић, заменик председника Општине.

  

Домаћини из Јасенице у суботу су угостили чланове Култуно-уметничког друштва „Младост“ из Чубре који су се представили програмом „Братска деоба“. Лепоту игре, песме и традиције  Културно-уметничко друштво „Живорад Петровић- Дудић из Јасенице представило је кроз „Приче из воденице“.

  

„Сусрети села“ настављени су у недељу 7. априла у Сиколу наступима Културно- уметничког друштва „Прераст“ из Штубика и домаћег КУД-а „Чучук Стана“. Сусретима у Сиколу присуствовали су поред бројне публике Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, Неда Јанковића и Младен Бошковић, помоћници председника и Татјана Панић, члан Општинског већа и Јованка Стефановић- Станојевић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“. Културно-уметничко друштво из Штубика приказало је на који начин су се младићи из тог села пратили у војску а домаћини су одлучили да представе обичај бербе винограда.

     

46. „Сусрети села“ биће настављени у петак 12.априла када ће своје програме у Шаркамену приказати домаћини КУД „Врело“ и КУД „Чучук Стана“ из Сикола.