Четвртак, 13. Април 2023.

ПОЧЕЛА ПОДЕЛА МЕРКАНТИЛНОГ КУКУРУЗА ОДГАЈИВАЧИМА МЛЕЧНИХ КРАВА

У просторијама ЗЗ “Уљарица Нова” у Неготину, данас је почела подела меркантилног кукуруза одгајивачима млечних крава са територије општине Неготин, по спроведеном јавном позиву Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Бесплатни меркантилни кукуруз у општини Неготин добиће 44 произвођача.

  

„Ово је државна субвенција, коју држава додељује пољопривредницима који се баве сточарством и производњом млека. Ми смо, као локална самоуправа, морали да нађемо начин да помогнемо, тако што смо им обезбедили превоз 82.800 килограма меркантилног кукуруза до Неготина. Субвенције ће добити 44 газдинства, за укупно 345 крава, што је 240 кг кукуруза по једној крави. Ово је била наша обавеза и наравно увек ћемо бити ту за људе који се баве, по мени можда и најтежом делатношћу тренутно у пољопривреди, на територији општине Неготин и наравно ту смо и за даљу сарадњу. Захвалио бих се и Уљарици Нова, пре свега зато што су и они имали слуха и изашли нам у сусрет за лагеровање кукуруза у њиховим просторијама.“ – истакао је Владимир Величковић, председник општине Неготин, који је искористио прилику и да поразговара са пољопривредним произвођачима који су дошли да преузму кукуруз.

  

Из буџета општине Неготин за 2023. годину, за превоз меркантилног кукуруза издвојено је  298.080,00 динара. Данас су кукуруз преузели пољопривредници из Сикола, Поповице и Штубика, а подела ће, према речима Владице Гавриловића, директора ПССС Неготин бити настављена следеће недеље.
„У зависности од временских прилике, у уторак или среду, позваћемо произвођаче из Трњана, Малајнице и Плавне и тиме ћемо завршити овај велики посао који је почео у новембру прошле године, а тиче се помоћи државе произвођачима млека који су остварили премије за млеко у 2021. години. Ми смо са наше стране организовали цео посао од прикупљања захтева до саме поделе кукуруза произвођачима.“     

   

У Пољопривредно саветодавној и стручној служби у Неготину приводи се крају пререгистрација пољопривредних газдинстава, као и подношење захтева за субвенције за 2023. годину.