Недеља, 16. Септембар 2018.

Победник овогодишњег натпевавања Омладински хор из Бургаса

Омладински хор „Милка Стоева“ из Бургаса у Бугарској, под диригентским вођством Светле Стоеве, победник је Натпевавања хорова 53. Мокрањчевих дана. Престижни награду у хорском стваралаштву, Статуету Стевана Мокрањца, победничком хору уручио је Владимир Величковић, предсеник Општине Неготин.

 

На традиционалном натпевавању хорова, прве фестивалске вечери 53. Мокрањчевих дана наступила су четири хора, Хор при храму Светог Ђорђа У Београду, Хор „Rozafa Expression“ из Албаније, Хор КУД“Јевница“ из Словеније и Омладински хор „„Милка Стоева“ из Бугарске.

 

По новим пропозицијама Натпевавања, како је истакла селектор и члан жирија др Соња Маринковић, од ове године се додељује само главна награда Натпевавања уз специјална признања.

 

Тако је хор при храму Светог Ђорђа у Београду, којим диригује Емилија Милин, добио признање за аутентично остварену молитвену атмосферу на концерту, хор „Rozafa Expression“ из Скадра у Албанији, са диригентом Зеф Чобом,  за успело оригинално тумачење „Тебе поем“ Стевана Мокрањца, а хор КУД“Јевница“ из Словеније, под вођством Катарине Марушић, за осмишљену интерпретацију композиције „Не ори, не сеј“ и неговање националног репертоара.

 

Наступе хорова на овогодишњем Натпевавању оцењивао је стручни жири у саставу: др Соња Маринковић, др Милоје Николић и мр Тамара Адамов Петијевић.