Субота, 11. Мај 2019.

Победник 46. Сусрета села КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице

Ревијалним приказивањем најбољих тачака синоћ су на Градском тргу у Неготину завршени 46. Сусрети села. Свеукупни победник овогодишње манифестације је КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице. Манифестацију затворио Владимир Величковић, председник општине Неготин.    

 

Седам културно-уметничких друштава учествовало је на овогодишњим Сусретима села. Кроз исто толико такмичарских вечери, своје обичаје приказали су чланови културно уметничких друштава из Јабуковца, Сикола, Шаркамена, Штубика, Кобишнице, Чубре, и Јасенице. 


На завршној манифестацији, на Градском тргу у Неготину, публика је била у прилици да види и чује само део богатог програма и да се подсети како је то све некада било. 


Представницима културно–уметничких друштава подељене су захвалнице за учешће у овогодишњој смотри и  дипломе за најбоље и најаутентичније тачке програма. Ове године додељено је специјално признање – Повеља Дома културе „Стеван Мокрањац“, Драгану Милошевићу из Шаркамена, за несебичан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у очувању традиционалне културе. На крају програма проглашен је и свеукупни победник овогодишње манифестације.  

Титулу најбољег на 46. Сусретима села понело културно-уметничко друштво „Воја Чурић“ из Кобишнице, које се на овогодишњој смотри представило програмом „Свадбени понедељак “. Уз диплому, овом друштву припала је и новчана награда од 30 000 динара.


Друго место и новчану награду од 20 000 динара, освојило је културно-уметничко друштво КУД „ Флоричика” из Јабуковца, док су треће поделила културно уметничка друштва „Прераст“ из Штубика и „Чучук Стана“ из Сикола. Ова друштва су поделила и новчану награду од 10 000 динара. 

Дипломе и новчане награде овим културно уметничким друштвима уручио је Владимир Величковић, председник општине Неготин, који је и затворио 46. по реду манифестацију.


Желим да честитам награђенима и свима културно-уметничким друштвима на програмима које су приказали. Захваљујем свим учесницима, организаторима и  вама, драги суграђани, који сте пратили овогодишње наступе и тиме били део манифестације коју неготински Дом културе и бројна културно-уметничка друштва, уз подршку локалне самоуправе, организују 46 година. Неговањем народне изворности и чувањем наших обичаја, музике и традиције чувамо наше наслеђе. То је наш заједнички задатак. У нади да ћемо се око испуњења тог задатка идуће године окупити у већем броју проглашам.” – истакао је Величковић у свом обраћању.   

 

Поред новчаних награда за најбоља друштва, општина Неготини као покровитељ манифестације, за сваку месну заједницу односно културно-уметничко друштво издвојила је по 70.000 динара за припреме и организацију програма, док је Дом културе, као организатор, обезбедио бесплатан превоз и озвучење.

 

На Градском тргу и ове године у оквиру завршне вечери Сусрета села, приређен је Етно дан. Месне заједнице и културно – уметничка друштва која су учествовала у овогодишњој манифестацији, и бројна удружења, представила су народне ношње, обичаје и карактеристична јела из својим места. 

 

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.