Уторак, 03. Март 2015.

План уписа у средње школе

У Бору је протеклог викенда одржан састанaк поводом израде регионалног плана уписа у средње школе за школску 2015/2016. годину у Борском и Зајечарском округу.


Састанку су испред Министарства просвете, присутвовали др Зоран Костић, помоћник министра и Драган Маричић, начелник за средње школе.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Зоран Костић упознао је присутне са актуелностима у образовању и васпитању , реформама у образовању, које су почеле 2012. године и које ће се спроводити до 2020. године, реформама јавног сектора, Стратегији развоја образовања у Србији и осигурању квалитета образовања.

 

Посебан акценат на састанку коме су поред представника министарства просвете присуствовали и представници локалне самоуправе Бор и мр Даниела Пејчић, члан Општинског већа Општине Неготин, задужена за образовање, начелник Школске управе Зајечар, Драгослав Марић, директори средњих школа Борског и Зајечарског округа, стављен је на План уписа у средње школе за школску 2015-2016 годину у Борском и Зајечарском округу. Костић је овом приликом истакао да има довољно слободних места за упис ученика који завршавају осми разред, с обзиром да има 2085 места у средњим школама, а 1978 ученика ће завршити основне школе. Он је такође навео да Миистарство неће одступити од својих датих критеријума.

 

Због смањења броја ученика који завршавају осми разред, средњим школама на територији Борског округа, дат је предлог да смање број одељења за наредну школску годину. На територији општине Неготин ове године основну школу завршава 286 ученика. Због малог броја уписаних ученика прошле године, Неготинској гимназији дат је предлог да смањи број одељења, док је Музичкој школи дата сагласност да поред ученика на смеровима музички извођач и музички сарадник од школске 2015/2016. године упише и 15 ученика на смеру ликовни техничар. Школа ће уз сагласност локалне самоуправе променити и назив у Уметничка школа „Стеван Мокрањац“ Неготин.