Петак, 23. Јануар 2015.

Пет неоснованих жалби на пореска решења

Од 21 000 решења о утврђеном порезу на имовину, колико је издато у општини Неготин у 2014. години, незадовољни порески обвезници, крајем прошле и почетком ове године, поднели су 73 жалбе на износе пореза за 2014. годину. У првостепеном поступку, након саслушања, 27 пореских обвезника је одустало од жалби, а још 21 је позван на саслушање.  Код 16 обвезника биће спреведена теренска  контрола, а од 9 жалби, колико је упућено на даље решавање другостепеном органу у Нишу, 5 су одбијене као неосноване и самим тим  је потврђено решење првостепеног органа.   

 

„У првостепеном поступку, када ми одлучујемо о жалбама, након саслушања странака,  27 пореских обвезника је одустало од жалби. Упућен је позив за саслушање још 21 странке како бисмо и њихове жалбе могли да решимо у што краћем року. За 16 захтева биће спроведена теренска контрола да би се утврдило стварно стање на терену. То су углавном порески обвезници са села који су се жалили да су пореским решењима обухваћени објекти економског карактера, који не би требали да буду предмет опорезивања, тако да ћемо изласком на терен, утврдити да ли су то заиста економски објекти, и уколико јесту  укинути наша решења и донети нова. Од ових 16 решења, два решења, су у старту била проблематична, али смо нашли одговор и на те жалбе. Ради се помоћним објектима који су били пријављени до 2013. године, међутим изменом Закона о порезима на имовину, помоћни објекти више не постоје у категорији непокретности, тако да се они, на основу већине објеката које тај порески обвезник поседује, сврставају у одређену категорију. Код ова два пореска обвезника, су сврстани у пословне објекте, међутим и овде ћемо изласком на терен утврдити о каквим се објектима ради и да су заиста сви ти објекти намењени за те пословне сврхе“ – каже Маја Радуловић, руководилац одсека ЛПА Неготин.   

 

Девет жалби упућено је на даље процесуирање регионалном центру Пореске управе у Нишу, који је другостепени орган.

„Шест жалби упућено је прошле године, а три ове. Од шест жалби, које су упућене прошле године јуче је стигао одговор на пет, које су одбијене као неосноване и где се потврђују решења које смо донели у првостепеном поступку. Износи на тим пореским решењима варирају од 40 000 до 125 000 динара и односе се на обвезнике који поседују или само стамбене или стамбено пословне објекте. Очекујемо да другостепени орган у наредних тридесетак дана реши и преостале четири жалбе, с обзиром да ми увек тражимо ургентност, а сам Закон налаже да другостепени орган у року од 60 дана мора да донесе решење по жалбама“ – истиче Маја Радуловић.

            

Решења које је донео другостепени орган у Нишу, у даљем поступку биће достављена странкама, које у року од 30 дана, од дана пријема, могу да поведу Управни спор против ових решења.